ODHAJAJO

SMC v Mariboru zapustilo 41 članov, Cerar molči

Objavljeno 03. oktober 2014 14.56 | Posodobljeno 03. oktober 2014 14.56 | Piše: STA, P. Pa.

Tik pred lokalnimi volitvami je lokalni odbor zapustilo več članov.

MARIBOR – Mariborski lokalni odbor SMC je dva dni pred lokalnimi volitvami zapustilo 41 ustanovnih članov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega so podpisani Matija Sprogar, Matevž Grajfoner, Robert Šitum in Marjana Kreitner, so se za to odločili zaradi kršitev pravilnika in statuta stranke pri določanju liste kandidatov za volitve.

So prevladali lastni interesi?

Zdaj že nekdanji člani stranke predsedstvu mestnega odbora, ki ga vodi Andrej Špenga, očitajo, da so si v nasprotju s statutom vzeli pravico za imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana, to pa, da so storili brez vednosti vseh članov stranke, ki so aktivni v lokalnem odboru.

»S tem je bil kršen statut stranke SMC. Pri tem poudarjamo, da obstaja dvom, da so bili izidi tajnih volitev korektni, ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v Mestni občini Maribor,« so zapisali v izjavi za javnost.

Izstopljeni člani so ob tem še dodali, da so o kršitvah obvestili tudi predsedstvo in izvršni odbor stranke, a odgovora na očitane nepravilnosti doslej niso dobili. Po njihovem celo obstaja sum, da so del tamkajšnjih poslancev stranke, predsedstvo in koordinator lokalnega odbora listo kandidatov imenovali izključno zaradi lastnih interesov in na osnovi prijateljskih, družinskih in ostalih razmerij.

Kranjc prepričan, da mu bo to škodilo

Kandidat SMC za mariborskega župana je sicer Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet. Kot je danes povedal za STA, z izstopi ni bil seznanjen, gotovo pa to lahko po njegovem škodi tudi njegovi kandidaturi. Po njegovem gre za izrazito neprimeren čas. Meni, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.

»Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdor koli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo,« je dejal Kranjc. Meni še, da so imeli očitno v stranki nekaj ljudi, ki poskušajo vnesti nemir in razdreti delovanje stranke.

V centrali SMC se do zdaj na poziv STA za odziv niso odzvali, prav tako za zdaj molčijo tudi v vodstvu mariborskega mestnega odbora stranke.

Deli s prijatelji