AFERA PLAGIAT

SMC: Markeževa že prejšnji teden v preverjanje naloge

Objavljeno 01. april 2015 15.12 | Posodobljeno 01. april 2015 15.25 | Piše: P. Pa., K. K.

V SMC pojasnjujejo, da je Markeževa sama podala predlog o preverbi avtorstva njene magistrske naloge.

Klavdija Markež.

LJUBLJANA – Pod težo očitkov o plagiatorstvu se je po komaj dveh dneh na ministrstvu za izobraževanje že pričel majati stolček ministrici Klavdiji Markež.image Iz vladne stranke SMC, iz kvote katere sta tudi Markeževa in premier Miro Cerar, so na vprašanje, ali je še primerna za ministrico, sporočili, da je Markeževa sama posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost njene naloge. Pojasnjujejo, da je magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva.

Premier Cerar je za Radio Slovenija dejal le, da bo zadeve komentiral »takoj, ko se bom pogovoril z ministrico«. Po poročanju Požareporta bo to že bo 13.30. Dogajanje spremljamo.

Bodo sprožili postopek?

»Na svoj predlog o preverbi je mag. Markeževa s fakultete prejela sporočilo, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri. Dekan fakultete bo po tej preverbi sklical sejo senata, ki bo odločal o morebitni uvedbi postopka preverjanja avtorstva. Trenutno pa na fakulteti še poteka ročno preverjanje naloge, saj računalniški program zgolj pokaže na obseg znanstvenih virov, ne pa pristnosti avtorstva,« so sporočili iz SMC. Naš vir iz visokošolskih vrst, ki ne želi biti imenovan, ocenjuje, da je lahko takšno pregledovanje končano »v dveh do treh urah. Seveda pa lahko tudi ustanovimo strokovno komisijo in stvar traja več mesecev. Takšne ugotovitve lahko kažejo na plagiat, a dokler ne primerjaš tekstov, ne moreš vedeti.«

V koalicijski stranki SD zadeve še ne komentirajo, na odziv Desusa pa še čakamo.  

Dodali so še, da bo odločilno pri presoji avtorstva to, da je ključni vsebinski del naloge rezultat lastnega dela avtorja. »Poleg tega sta magistrsko nalogo Markeževe kot ustrezno že verificirala in potrdila Fakulteta za podiplomske državne in evropske študije ter mentor Markeževe dr. Miha Pogačnik,« so še dodali.

Na zagovor

Predsednik vlade Miro Cerar je danes poklical na zagovor ministrico Klavdijo Markež, sestala se bosta ob 13.30. Naj spomnimo: Demokracija je danes objavila, da je magistrska naloga nove ministrice za izobraževanje plagiat. Prepisovala naj bi bila iz diplomskega dela Jerneja Ladinika.

Deli s prijatelji