ANKETA DELA

SMC krepko pred vsemi, SDS pod 10 odstotki

Objavljeno 15. september 2014 14.15 | Posodobljeno 15. september 2014 14.15 | Piše: Mo. S.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, se jih 18,6 odstotka anketirancev ne bi udeležilo.

LJUBLJANA – Stranka Mira Cerarja (SMC) ostaja na vrhu priljubljenosti, je razvidno iz ankete Dela. Tik pred potrditvijo nove vlade ima stranka skoraj četrtinsko (23,3 odstotka) podporo, vse preostale stranke pa so celo pod 10 odstotki.

Na drugem mestu se je znašel Janšev SDS, ki ga podpira 8,9 odstotka anketirancev, na tretjem pa SD s 6,6-odstotno podporo. Ta je izrinil zvezo predčasnih volitev Združeno levico. Ta je namreč dosegla peto mesto (4,8 odstotka), pred njo pa se je uvrstil NSi (6 odstotkov). Desus je na šestem mestu s 4,5 odstotka podpore, medtem ko se je na dnu lestvice znašel SLS (2,6 odstotka). ZaAB je Delova anketa komaj zaznala, saj so mu sodelujoči namenili zgolj 0,3 odstotka glasov, medtem ko je Jankovićeva Pozitivna Slovenija (PS) dobila 1,1 odstotka.

Vlade ne podpira 61,5 odstotka vprašanih

Sicer pa je SMC v primerjavi z avgustom izgubil pet odstotnih točk, podpora SDS pa je celo najnižja v zadnjih nekaj letih. Vladi Alenke Bratušek so anketiranci dali oceno 2,33, vlado podpira 21,5 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 61,5 odstotka.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, se jih 18,6 odstotka anketirancev ne bi udeležilo, kar je precej več kot v zadnji Delovi anketi.

Kako priljubljeni so politiki?

Med politiki ostaja najpriljubljenejši mandatar Miro Cerar pred predsednikom republike Borutom Pahorjem, a se je razlika med njima zelo zmanjšala. Na tretjem mestu je Dejan Židan, na četrtem Janez Potočnik, na petek pa Luka Mesec. Največje povišanje te ocene je septembra dobil Karl Erjavec, največje znižanje pa Igor Šoltes.

Deli s prijatelji