Šmarnica, blagor sveta

Ledeni možje so pokazali svojo moč, žita na poljih so ob prepotrebni vlagi dobila intenzivno zeleno barvo.
Fotografija: Roža ljubezni je v marsikaterem poročnem šopku. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Roža ljubezni je v marsikaterem poročnem šopku. FOTO: Guliver/Getty Images

Letošnji ledeni možje so bili vetrovni, deževni in hladni. Svetniki sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki godujejo od 12. do 14. maja, so tako izpolnili svoje poslanstvo. Pomagali so tudi uscani Zofki, ki goduje v petek, 15. maja.


Jutranje temperature zraka so padle na 9–15 °C, popoldanske so bile med 6 in 11 °C, na Goriškem in ob morju od 15 do 19. Čeprav smo se že navadili na prijetno toploto, je bil nekajdnevni dež nujno potreben za bolj stabilno izboljšanje sušnih razmer na Obali. Od 1. aprila do tedna ledenih mož je tam padlo le 15 mm dežja. Izhlapevanje je bilo zelo intenzivno, to pa je negativno vodno bilanco še poglobilo. Malo boljša slika vodne bilance je v vzhodnem in osrednjem delu Slovenije, ki sta dobila nekaj več dežja (med 30 in 40 mm), ne glede na to je bilanca po 1. aprilu še vedno rahlo negativna. Stanje se je najbolj izboljšalo na severozahodu Slovenije, po ledenih možeh pa bo stanje omiljeno tudi na najbolj sušnih območjih.

Praznovanje pomladi

Dež je ozelenil gozdove, kaplje so podrle tudi do podrasti. Tam se v listnatih gozdovih v teh dneh bohotijo cvetovi šmarnic (Convallaria majalis). Šmarnica izhaja iz družine beluševk in spada v rod convallaria. Latinsko ime rodu pomeni kotlino, kar nakazuje na prvotno nahajališče rastline. Ime vrste majalis se nanaša na čas cvetenja, ki se začne maja. V srednjem veku so ji rekli tudi blagor sveta – salus mundi, kar lahko pomeni tako odrešitev kot ozdravitev sveta. Tu gre za navezavo na medicinsko tradicijo, saj je bila šmarnica cenjena kot zdravilo, ki vsebuje kardiotonične glikozide, kot je konvalatoksin, vendar pod strogim nadzorom zdravnikov. Renesančni zdravniki so jo izbrali celo za zaščitni znak svojega stanu in jo lahko najdemo na slikah zdravnikov v tem obdobju. Maj je mesec ljubezni in že pri starih Germanih je bila šmarnica posvečena boginji ljubezni, plodnosti in je imela pomembno vlogo pri praznovanju pomladi.


Ječmeni so začeli klasiti, kmalu bodo začele klasiti pšenice. FOTO: Guliver/Getty Images
Ječmeni so začeli klasiti, kmalu bodo začele klasiti pšenice. FOTO: Guliver/Getty Images
Rastlina ima velike zelene liste in zvončkaste bele cvetove z značilnim vonjem. Pogosto jo sadimo v vrtovih, saj dobro uspeva in se razmnožuje v senčnih predelih vrta. Običajno ima dva od 10 do 25 cm dolga ovalna, na koncu ošiljena lista. Cveti maja in junija. Ne glede na to, da so jo v daljni preteklosti uporabljali kot zdravilo, so šmarnice zelo strupene, vsebujejo okoli 38 srčnih strupov! Velja poudariti, da je zamenjava s čemaževimi listi mogoča, saj imata podobne liste in je treba biti pri nabiranju čemaža previden.

Valovanje žit in trav

Žita na poljih so ob prepotrebni vlagi dobila intenzivno zeleno barvo, ječmeni so začeli klasiti. Vremenske razmere, predvsem vlaga in omočenost listov, povzročajo pojav bolezni predvsem fuzarioz, rje, ožigov in sneti.

Z nekaj zamika bodo začele klasiti pšenice, v vetru valovijo trave. Pred napovedjo dežja so marsikje zabrnele kosilnice. Faza rasti trav je zelo različna od travnika do travnika; ponekod na toplejših območjih so zgodnje trave že odcvetele, druge še cvetijo. Za pridelavo kakovostne silažne krme je treba travno rušo pokositi, ko je večina trav v fazi latenja. Z vseh koncev Slovenije poročajo o zelo skromnem prvem odkosu. Kljub majhnemu izplenu je treba travnike pokositi, da omogočimo ponovno rast ruše. Če se bo ta hitro obnovila in bo razvoj vremena ugoden, bo lahko naslednja košnja že čez dober mesec. Tako bo mogoče pridelati kakovostno krmo za živali. Tehnologi po prvem odkosu priporočajo gnojenje z dušičnimi gnojili ali gnojnico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije