ZDAJŠNJA OBLIKA

SLS: Zakona o davku na nepremičnine je nesprejemljiv

Objavljeno 26. junij 2013 20.05 | Posodobljeno 26. junij 2013 21.17 | Piše: A. L.

Takšen predlog bi grobo posegel v ekonomski položaj slovenskega kmetijstva, privedel pa bi do številnih prenehanj kmetovanja zaradi prešibke ekonomske sposobnosti plačevanja takšnih bremen, zlasti malih kmetij.

Traktor je ostal brez energije (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Slovenska kmečka zveza (SKZ) pri SLS poziva vlado, naj umakne svoj predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je v zdajšnji obliki nesprejemljiv. S predlogom tega zakona so v osnovi kmetijske površine, od katerih se plačuje katastrski dohodek v kmetijstvu, namreč dvojno obdavčene, ugotavljajo.

Večkrat povečane davčne obveznosti

SKZ ostro nasprotuje novi obdavčitvi, ki po predlogu novega zakona na nepremičnine v kmetijstvu pomeni večkratno povečanje davčne obveznosti. Po preliminarnih izračunih bi velikost nove dajatve za povprečno slovensko kmetijo (6,4 ha kmetijskih zemljišč in nujni proizvodni objekti) predstavljala več kot 1000 evrov. Pri tem pa ostaja osnovna obremenitev po zakonu o katastrskem dohodku. »Takšen predlog bi grobo posegel v ekonomski položaj slovenskega kmetijstva, privedel pa bi do številnih prenehanj kmetovanja zaradi prešibke ekonomske sposobnosti plačevanja takšnih bremen, zlasti malih kmetij,« izpostavljajo pri SKZ.

Težko popravljiva škoda

»V SKZ ne moremo sprejeti dejstva, da predlog zakona zajema v osnovo za ovrednotenje davčne obveznosti osnovna sredstva na kmetiji. To so proizvodni objekti, kot so gospodarska poslopja kmetije z vso potrebno infrastrukturo, ki je nujna za proizvodni proces. Te davčne obremenitve doslej ne pozna nobena davčna ureditev,« poudarjajo. Predlog zakona zajema še številne druge nove izvore davka na kmetiji, ki bodo skupaj pomenili preveliko breme za nadaljevanje kmetovanja. S prenehanjem te dejavnosti pa se bodo pojavile nove strukturne spremembe podeželja, in sicer v razsežnost težko popravljive škode in ponovne oživitve, so prepričani v SLS.

SKZ poziva ministrstvo za finance in vlado, da predlog novega zakona o davku na nepremičnine umakne iz postopka, saj da je predlagana oblika povsem neprimerna. »Ne upošteva obstoječega sistema obdavčevanja katastrskega dohodka in posebnosti, ki veljajo za kmetijska in gozdna zemljišča, prav tako pa tudi za kmetijske objekte.«

Deli s prijatelji