47. ČLEN POSLOVNIKA

SLS vložila pobudo za razlago pooblastil podpredsednikov odborov DZ

Objavljeno 08. junij 2013 19.55 | Posodobljeno 08. junij 2013 19.55 | Piše: STA, Ma. F.

Poslanci SLS predlagajo, da se v poslovnik vnese razlago 47. člena, ki bi omogočala natančnejše tolmačenje člena, ki bi v prihodnje veljal za vse.

Vodja poslancev SLS Mihael Prevc.

LJUBLJANA – Vodja poslancev SLS Mihael Prevc je v petek vložil pobudo za razlago 47. člena poslovnika, ki pomanjkljivo opredeljuje pooblastila podpredsednikov odborov državnega zbora (DZ). Tako bo komisija za poslovnik predvidoma v začetku prihodnjega tedna razpravljala o morebitni natančnejši opredelitvi pooblastil predsedniške in podpredsedniških funkcij delovnih teles.

Kot so sporočili iz poslanske skupine SLS, se sicer zavedajo, da komisija za poslovnik ni »arbiter, ki bi razsojal napačno razumevanje oz. kršenje poslovnika za nazaj«, a po njihovih navedbah 47. člen poslovnika »več kot očitno« omogoča tako široke interpretacije, da normalno delo v DZ v okviru delovnih teles ni več mogoče. Zato je, kot navajajo, sprejetje podrobnejše razlage tega člena in zelo jasne opredelitve nalog ter pooblastil predsedniške in podpredsedniških funkcij v delovnih telesih nujno.

Razlaga, ki bi omogočala natančnejše tolmačenje člena

Tako poslanci SLS predlagajo, da se v poslovnik vnese razlago 47. člena, ki bi omogočala natančnejše tolmačenje člena, ki bi v prihodnje veljal za vse. Med drugim predlagajo še natančno opredelitev pri razlagi, kdaj podpredsedniki delovnih teles lahko opravljajo naloge in zadolžitve predsednika, ter da podpredsedniki delovnih teles delujejo izključno v okviru pooblastil, ki jim jih podeli predsednik.

Po omenjenem členu poslovnika namreč predsednik delovnega telesa sklicuje in vodi seje delovnega telesa ter javne predstavitve mnenj, določa poročevalce za obravnavo posameznih zadev na seji ter skrbi za pripravo poročil in sklepov delovnega telesa. Podpredsednik delovnega telesa pa pomaga predsedniku pri njegovem delu in ga nadomešča, če je odsoten ali zadržan.

S podrobnejšo razlago 47. člena bi se po mnenju poslancev SLS v prihodnje v DZ lahko izognili »fiasku, kot se je zgodil v sredo«, ko je predsednik odbora za pravosodje Branko Grims (SDS) nadaljevanje seje odbora sklical za prihodnji teden, nato pa jo je podpredsednik Aljoša Jerič (PS) sklical za sredo, kljub temu da sta bila tako predsednik kot podpredsednica odbora v stavbi DZ, navajajo poslanci SLS. Poudarjajo, da je večina opozicije za sejo izvedela šele po začetku zasedanja prek televizijskega prenosa.

Za opozicijo je ravnanje Jeriča nesprejemljivo

Izredna seja o stanju v pravosodju, ki so jo zahtevali poslanci SDS, je bila namreč sklicana za sredo opoldne, a pred tem bi moral delo zaključiti še pristojni odbor. Ta je razpravo začel v torek in jo po osmih urah prekinil. Pričakovati je bilo, da se bo seja odbora nadaljevala v sredo zjutraj, a jo je Grims takrat sklical za prihodnji teden. Jerič je sejo kljub temu sklical za sredo. Nato so se vodje poslanskih skupin sestali na neformalnem posvetu s predsednikom DZ, v četrtek pa je Grims sklical nadaljevanje seje odbora za petek. Sledila je še izredna seja DZ.

Za opozicijo je ravnanje Jeriča nesprejemljivo, medtem ko v PS kršitve poslovnika pripisujejo Grimsu, ki da je zavlačeval z začetkom izredne seje DZ.

Na sredino dogajanje se je danes ostro odzval tudi predsednik komisije za poslovnik Franc Pukšič (SLS), ki pričakuje, da se bo predsednik DZ Janko Veber opredelil do zapleta in v skladu s poslovnikom zaščitil zakonitost delovanja DZ. Obenem je izrazil pričakovanje, da se bodo poslanci PS opredelili »do nedopustnega dejanja njihovega poslanca« in že na junijski seji predlagali novega poslanca za podpredsednika odbora.

Deli s prijatelji