V ŽIVO

SLS, Virantovi: Glasovnic ne bodo dvignili

Objavljeno 11. januar 2012 13.18 | Posodobljeno 11. januar 2012 17.08 | Piše: A. L., S. U.

V nagovoru se je Janković zahvalil volivcem in predsedniku republike.

Zoran Janković si želi strokovno in timsko vlado.

LJUBLJANA – »Iskrena hvala za zaupanje, hvala volivcem, predsedniku republike Danilu Türku,« se je v nagovoru vsem zahvalil Zoran Janković, ki se je predstavil kot kandidat za mandatarja. Slovenija potrebuje trdno vlado, in to takoj, pravi. Izpostavlja dogovor s socialnimi partnerji. Prepričan je, da so s soglasjem v ljudeh vzbudili upanje, da se znajo poslanci med seboj dogovoriti. A od upanja do zaupanja je dolga pot, pravi.Bliže razvitim državam

»Slovenija nima časa za igrice,« izpostavlja kandidat za mandatarja. Zavzema se zato, da mora vsak posameznik dobiti priložnost, da uresniči svoje cilje. Janković napoveduje, da bo spoštoval različnost, da bo vsem prebivalcem zagotovljena varnost. Slovenija mora uravnotežiti državni proračun in ga vzpostaviti tako, da bo kataliziral rast. Do konca mandata bodo zmanjšali odmik od najbolj razvitih evro držav.

Gašpar Gašpar Mišič je danes vnovič poudaril, da imajo 48 glasov podpore Jankoviću.

Z rebalansom do petih odstotkov

Napoveduje davčne olajšave za ustanavljanje novih podjetij, novi dohodninski razred za tiste z najvišjimi dohodki. Z rebalansom proračuna bodo samo letos pridobili pet odstotkov. Prihodke bodo povečali z učinkovitim pobiranjem davkov, zmanjšali bodo sivo ekonomijo. Če jim z omenjenimi ukrepi izdatkov ne bo uspelo omejiti, bodo zvišali davek na dodano vrednost, kar so tudi napovedali. AUKN bodo preoblikovali v instiutucijo, ki bo bistveno bolj transparentna in učinkovitejša, pravi Janković, ki napoveduje novi terminal Luke Koper in drugi tir železnic. Gradnje TEŠ 6 ne bi ustavljali, saj je predalač, bodo pa raziskali odgovornost za domnevno slabo vodenje projekta. 

Pogovori spoštljivi

Virant na hodniku: »V zraku je neki občutek ribarjenja v kalnem.« Sicer pa je v zraku, da stranke, ki ne podpirajo Jankovića, ne bodo glasovale. A da je parlament sklepčen, morajo dvigniti vsaj 46 glasovnic.

O koalicijskih pogajanjih je Janković povedal: »Če je kdo imel pomisleke, bi moral o tem govoriti odprto.« Janković pravi, da so mu mnogi govorili, da je preveč naiven in da ne zna šteti. Konstruktivno si želijo sodelovati tudi s tistimi, ki so jih že takoj izključili. Pravi, da so bili pogovori s SLS, z NSi in s SDS spoštljivi, z nekaterimi tudi konkretni.  

Janković izpostavlja, če mu bodo poslanci pripravljeni zaupati mandat, bodo izvedli zdravstveno in pokojninsko reformo, reformo trga dela, konsolidacijo javnih financ, ustvarili bodo tudi nova delovna mesta in podobno. Napoveduje, da bo šolstvo še vedno ostalo brezplačno.

Čast in ponos

Izpostavlja svobodo, enakost, enakopravnost za vse. »S tem, ko znamo prisluhniti vsakemu glasu, najbolj upravičujemo odgovornost, ki nam je bila zaupana. Iskreno upam, da bodo naša prizadevanja vredna zaupanja in glasu.« Odgovornost je na plačih vsakogar med nami, pravi. »Zdaj je priložnost, da pokažemo, koliko zmoremo, koliko smo se naučili iz izkušenj in napak, koliko razumemo zahtevnost tega časa. V izjemno čast in ponos mi bo, če mi boste zaupali sestavo prihodnje slovenske vlade. Obljubljam, da bomo upravičili pričakovanja ali jih celo presegli. Zagotavljam, da bomo delali v dobro vseh državljank in državljanov,« je zaključil Zoran Janković.

SDS: Rekli smo, naj dajo možnost relativnemu zmagovalcu

V poslanski skupini SDS predsednikovega kandidata v nobenem primeru ne bi nikoli podprli. V javnosti je dosledno izključeval sodelovanje z njimi, češ da govorijo eno, drugo pa delajo. Jankoviću očitajo, da je neiskren. V SDS so pripravljeni podpreti vse protikrizne in tudi razvojne programe. 

Predsednikovemu kandidatu ni uspelo oblikovati trdne koalicije, vendar ni vrnil mandata, mu očitajo v SDS. Čeprav na pregleden način nima zagotovljene večine, kaj šele trdne koalicije, ni vrnil mandata. Jože Tanko je še poudaril, da Janković dejansko omogoča promocijo politične korupcije na najvišji ravni.

Janko Weber: Podprli ga bomo

SD bo podprla predlog Türka. »Konstruktivno in aktivno smo sodelovali v koalicijskih pogajanjih,« pravi Weber. Vizija SD je pravična, solidarna in varna Slovenija. Prakse velikih razlik med revnimi in bogatimi ne želijo prenesti v Slovenijo.

Braniselj: Pozitivna Slovenija kot improvizatorji

DLGV je iz osnutka koalicijske pogodbe videla, da se precej razhajajo, in sicer pri socialni kapici in dodatnem dohodninskem razredu. Pomembne razlike so se pokazale tudi na področju stanovanjske politike, zdravstevene in pokojninske reforme. Razumejo, da ne more biti vse po njihovo, zato pa so pogajanja. Poudarjajo, da je bilo izgubljenega veliko časa. Po ustanovitveni seji, ko Jankoviću ni uspelo s kandidatko, je sprejel drugačno taktiko. Braniselj pravi, da so v Pozitivni Sloveniji delovali kot improvizatorji, da so delovali kot mediatorji. Kot pravi, so se ob tem spraševali, ali lahko taka vlada sploh deluje. Kandidature Zorana Jankovića ne bodo podprli in tako bo glasovala celotna poslanska skupina, pravi. Če bo izvoljen, lahko pri DLGV računa na podporo, pravi Braniselj. Dodaja, da bodo delovali državotvorno.

Erjavec: Parafirano tisto, kar smo si želeli

Jasno je, da je relativni zmagovalec Zoran Janković, pravi Karl Erjavec. Ni samo huda gospodarska kriza, temveč tudi politična. Izpostavlja položaj najbolj revnih, upokojencev. Potrebujemo močno vlado, pravi, vlado, ki bo lahko izvedla vse reforme. »Kar je bilo parafirano, je tisto, kar smo si želeli. Želimo si obremeniti tiste, ki veliko zaslužijo,« je še dodal Erjavec.

»Nekateri menijo, da je ravno nesprejem pokojninske reforme tisto, zaradi česar nam ratingi upadajo.« A Erjavec je prepričan, da to ni pravi razlog, in med drugimi izpostavlja napoved, da bomo imeli 120 tisoč brezposelnih. Omenil je možnost predčasnih volitev. »Po mesecu dni smo lahko še vedno zelo daleč od vlade ali pa zelo blizu.« Janković mu je v pogovorih zatrdil – čeprav kot je videti, mu še nekaj glasov zmanjka –, da bi lahko postal tudi formalni mandatar, da ima zadostno število glasov.

»Prepričan sem, da bo Zoran Janković zmogel, glede na agendo, glede na to, kar je postoril v življenju. Zaupamo, da ima tista dva glasova, da je danes s svojim govorom prepričal še koga, na primer dva poslanca manjšine. Podprli ga bomo. Nisem predmet kupčkanja. Na izvršnem odboru stranke mi ves čas pravijo, da moramo v vlado, pomagati reševati. Pri nas je visoka stopnja demokracije. Mi bomo podporo dali, zaradi načel demokratičnosti. Res je, da ta trenutek nima podpore, bomo pa videli čez nekaj ur. Upam, da bo podporo dobil, sicer lahko zaidemo v še hujše težave,« je povedal Erjavec. O trojčku z DLGV in SLS pa pravi, da so želeli vlado, ki bi imela podporo 60 glasov. »Danes je za Slovenijo kar pomemeben dan. Upam, da se bo dobro končalo. Kar se tiče stranke DeSUS, bomo v skladu z ustavo, demokratičnostjo, ker smo socialna, sredinska stranka, podprli mandatarja. Upam, da ima potrebna dva glasova in da ne bo DeSUS spet kriv za kakšno politično krizo. Upam, da bo v naslednji vladi naša stranka lahko izpolnjevala svoj program.« Želi si spoštljivega odnosa, Zoranu Jankoviću pa je povedal: »Želim vam veliko sreče. Imate veliko poguma, da si upate brez zadostnega števila glasov iti v ta postopek. Verjamem vam na besedo, da imate tista dva glasova.«

Žerjav: Janković brez podpore SLS

»Želimo mu vso srečo, vendar podpore SLS ne bo deležen,« je danes še enkrat ponovil Radovan Žerjav. Poudarja, da se programi preveč razlikujejo. Žerjava so označili za hlapca, na to pa odgovarja, da to ni, ne doma ne kje drugje, in tudi nikoli nebo.

Novakova: Izvoljeni so stari oblastniki v novih preoblekah

»V NSi smo že v samem začetku podpirali rešitev, da zmagovalna stranka dobi priložnost za sestavo vlade, a Janković ni bil najbolj učinkovit.« Tako pravi predsednica NSi Ljudmila Novak. Pri njih izpostavljajo, da so bili izvoljeni stari oblastniki v novih preoblekah. »Kandidatura Jankovića je pospremljena z dvomi,« pravi Novakova in izpostavlja prenašanje denarja v tujino, v davčne oaze, medtem ko doma ostajajo neplačani računi. Zavzemajo se za to, da bi bilo vsako delo pošteno plačano. Jankovića danes ne bodo podprli.

Manjšinska poslanca razočarala DeSUS

»Pritiska na naju ni nihče, ne stranka ne politična stran, izvajal. Pogovori so bili korektni. Kot sva že poudarila, menim, da je to, pri čemer vztrajava, edino pravilno. Če ni zagotovljene minimalne podpore, midva zanj glasov ne moreva prispevati. Z nepodporo pa ne izrekava nezaupanja kandidatu,« pravi László Göncz.

Möderdorfer: Janković že dela

»Zoran Janković je pravi kandidat za vodenje Sloveniije, v času ko se soočamo z gospodarsko krizo svetovnih razsežnosti,« pravi Jani Möderdorfer iz Pozitivne Slovenije. Izpostavlja, da je Janković pokazal, da lahko sprejema konsenze, da je nekdo, ki je dokazal, da mu rast podjetja ni pomembnejše od zadovoljstva ljudi in podobno. »Mislim, da se vsi, ne glede na politično pripadnost, strinjamo, da je čas trenutno zelo dragocena dobrina. Sprejet je bil intervencijski zakon,« izpostavlja.

Jakič: Ne rabi računalnika

»Na enem od družabnih omrežij sem zasledil, da ne more biti premier, ker hodi v več let stari puhovki in ker ne uporablja računalnika,« pravi Jakič. Pojasnjuje, da računalnika res ne rabi, ker je nenehno na terenu, puhovko pa nosi zaradi napisa Slovenija in uspeha rokometne reprezentance. 

O ideji, da je oziroma bo Slovenija najlepša država, pa Jakič meni, da jo bo Jankoviću tudi uspelo realizirati. »Mogoče zato rad prepeva Hej, brigade, ker mu je blizu tovarištvo, pogum.«

Potrata: Obkrožila bom za

»Ustava mi nalaga odgovornost, da se izrečem, in glasovala bom tako, kot bo celotna poslanska skupina: za koalicijsko zavezo,« je povedala poslanka Majda Potrata iz SD.

Melita Župevc: Nekateri bežijo od odgovornosti

Po njenem mnenju je bilo polno predvolilnih obljub, ljudje pa so izbrali. »Pozitivna Slovenija ve, da zmore, da zna in da ima potenciale, in to so izbrali tudi lovilci. Na volitvah so poslali pozivno sporočilo, sporočilo, da spoštujejo državljane,« še pravi in upa, da ni res, da se nekateri mislijo glasovanja vzdržati, saj je to bežanje od odgovornosti. Njen glas bo za Zorana Jankovića.

Kavtičnik: O športu in politiki

Stanje v državi primerja s športnim turnirjem. Meni, da so tam nekatere zmagovalne ekipe, kljub temu da so zmagovalne, polne neizkušenih igralcev. A ker predsednik države uživa velik ugled, mu bo treba zaupati. Njegov glas bo šel predlaganemu mandatarju.

Srečko Meh: Trenutek, ki ga Slovenija potrebuje

»Na vlado, ki zdaj nima polnih pooblastil, čakamo že 200 dni.« Danes pa je po Mehovem mnenju trenutek, ki ga Slovenija krvavo potrebuje. Ker ima Jankovič podporo volivcev in volivk, ima tudi njegovo absolutno podporo in tako je edino prav.

Barbara Žgajner Tavš: Ne razkol, ampak nova pot

Poslanka se zaveda težkih časov. Danes je lahko simbolični trenutek, obrat. Niso pomembni razkoli, saj so ljudje in predsednik države dali jasen znak, še pravi. Glasovala bo za predlaganega mandatarja

Klasinc: Prisluhnil je ljudem

»Volitve so absolutna zmaga novega. Izvoljenih je bilo tudi več žensk, saj so ženske bolj praktične.« Poudarja, da ima Jankovič veliko odločnost. Spoznala ga je pred šestimi leti v Mercatorju, ko so bile težave pri eni od blagajn. Poudarja, da je bil Janković takrat predsednik uprave, pa je vseeno pomagal reševati zagato.

Horvat: Kaj pa Prekmurje?

Jankovič pozablja na podeželje. Želi, da bi bil boljši timski igralec. Podprl pa ga ne bo.

Andreja Černjak Meglič: Politika ni boj za oblast

Podpira kandidaturo, saj so volivci sporočili svoje mnenje. Imajo kompatibilne programe ter zato, ker se naša država preveč ukvarja sama s seboj, okoli nas pa se dogajajo svetovne spremembe, ki jih niti ne opazimo. Politika ni zgolj boj za oblast, ampak tudi delovanje v javno dobro. Kandidata podpira.

Vilfan: Jankovića pozna že 35 let

Poziva, naj vsi glasujejo po svoji vesti in v dobro državljanov.

Lejla Hercegova se je odpovedala razpravi.

Brulc: Rabimo vlado

SD želi, da Slovenija čim prej dobi svojo vlado. Mandatarja podpira.

Zanoškar: Upanje za državljane

Ve, da bo Janković dobro opravil svojo nalogo. Daje upanje državljanom. Ima njegovo podporo.

Vogrin: Ni bilo podkupovanja

Ivan Vogrin, nekdanji župan Lenarta, se je dotaknil teme o podkupovanju. Pravi, da nikoli ni bilo nobenih nemoralnih ponudb, tudi ne pri njegovem podjetju.

Pukšič: 70 odstotkov vas ni volilo

»Če bi kdo želel rezultat doseči na osnovi prevar, tam SLS ni pripravljena sodelovati.« Dokazali bodo, da je s korupcijo konec. Kandidat za mandatarja je govoril, da imamo pravno državo. Pravi, da ga kar 70 odstotkov ni volilo, zato to ni realna zmaga. Spominja, da so pod njegovim vodstvom Mercatorja izginjale trgovske verige ter ga sprašuje, od nkod premoženje. Tudi on naj bi bil kriv, da je slovensko gospodarstvo na psu. Veliko ima še dolgov, ljudje so si celo jemali življenja. Pri poslancih SLS nima podpore.

Tamara Vonta: O umetnosti

Pravi, da je politika umetnost. Za ljudi je dobro, da danes dobimo mandatarja.

Zaradi zelenjave ne bo glasu

Katarina Hočevar iz Virantove liste ne bo podprla kandidata. Ima razloge, predvsem zato, ker je kupoval zelenjavo po nizki ceni in jo prodajal po veliko višji. To je eden glavnih razlogov. Prav tako ne verjame, da se bo posvetil slovenskemu podeželju.

Ljudmila Novak: O sporni meščanki

Ponosna Slovenka in državljanka kljub izraženemu domoljubju ne podpira nacionalizma. Moti jo dodelitev naziva častna meščanka Ljubljane Svetlani Makarovič, predvsem zaradi njenih rasističnih izjav. Pričakuje, da so vsi državljani enako obravnavani in da tega ne bo več dopustil.

Radovan Žerjav: Pri njih ni Pucka

Pri njih ne bo Cirila Pucka. Glasovali ne bodo. Ne želi namreč, da je stranka SLS tarča očitkov zaradi glasovanja. Omenja korupcijo, a jo zavrača.

Maša Kociper: Razočarana nad Virantom

Pravi, da je tako ravnanje nesprejemljivo, če ne bodo prevzeli glasovnic. Ne razume, kaj je moškega v logiki, da ne dvignejo glasovnici. Kot poslanci naj opravijo svojo dolžnost in v svoji kabini obkrožijo ne. Razočarana je nad Virantom in trdi, da je to, kar delajo, tudi v neskladju z ustavo. Poslanci namreč morajo odločati po svoji volji.

Deli s prijatelji