OBČINE

SLS: Virant deluje proti ljudem

Objavljeno 25. oktober 2013 20.39 | Posodobljeno 25. oktober 2013 20.40 | Piše: Mo. S.

Poslanci SLS zahtevajo nujno sejo, na kateri bi obravnavali nadaljnji razvoj lokalne samouprave.

Poslanska skupina SLS na predstavitvi svoje zahteve.

LJUBLJANA – Poslanska skupina SLS je v parlamentarni postopek vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za finance in monetarno politiko. Razlog? Skrbi jih prihodnji razvoj in obstoj lokalne samouprave v Sloveniji.

Predsednik SLS Franc Bogovič je ob predstavitvi zahteve spomnil, da SLS že dalj časa opozarja na »škodljivo delo ministra za notranje zadeve dr. Gregorja Viranta, ki deluje proti ljudem in ki ne razume lokalne samouprave«. Meni, da slovenskih občin ni treba obvladati, česar se po njegovem boji Virant, temveč jim je treba zgolj omogočiti normalne razmere za delo, to, da želiš polovico obstoječih občin izbrisati, pa ni pravi način.

Problematično tudi financiranje občin

V zahtevi, ki sicer obsega kar 51 strani in vključuje tudi mnenja strokovnjakov ter novinarske članke, so posvarili na več sprememb, ki jih vlada načrtuje. Problematično se jim zdi zlasti področje financiranja lokalne samouprave, kjer bi se po predlogu novega proračuna sredstva za investicije občinam z velikimi površinami v letu 2014 zmanjšala, v letu 2015 pa ukinila. Ne sprejemajo niti predloga zakona o financiranju občin, »saj bi z njim lokalne skupnosti z največjimi površinami izgubile do 30 odstotkov, medtem ko bi mestne občine pridobile tudi od pet do osem odstotkov sredstev«.

Kje je reforma?

V SLS izpostavljajo potrebo po strategiji razvoja lokalne samouprave, saj je to področje potrebno celovite reforme. Za ta korak predlagajo ustanovitev delovne skupine s predstavniki vseh parlamentarnih strank, reprezentativnih združenj občin, predstavnikov pristojnega ministrstva in strokovnjakov s področja lokalne samouprave, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji