V PODPIS

SLS strankam ponuja deklaracijo o državniški drži

Objavljeno 19. junij 2014 21.25 | Posodobljeno 19. junij 2014 21.27 | Piše: STA, S. U.

Po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča bi se z deklaracijo stranke dogovorile, da takoj po volitvah začnejo izpeljavo petih ključnih projektov za izboljšanje stanja v Sloveniji.

LJUBLJANA – SLS je vsem političnim strankam, ki bodo nastopile na predčasnih parlamentarnih volitvah, v podpis ponudila zavezo o državniški drži. Po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča bi se z deklaracijo stranke dogovorile, da takoj po volitvah začnejo izpeljavo petih ključnih projektov za izboljšanje stanja v Sloveniji.

Po Bogovičevih besedah se vsi zavedamo, da je Slovenija v nezavidljivem položaju. V takem položaju se je znašla tudi zato, ker se politika ne zna dogovoriti in išče drobnjakarske politikantske teme, ne osredotoča pa se na ključne probleme. Da bi se predvolilna kampanja pred tokratnimi volitvami osredinila na ključne teme, so vsem političnim akterjem posredovali pobudo za podpis zaveze o državniški drži z naslovom Deklaracija 5.

Zaveza za stranke

S podpisom deklaracije naj bi se stranke zavezale, da takoj po volitvah pristopijo k izpeljavi petih najpomembnejših projektov za izboljšanje stanja v Sloveniji. To so zdravstvena reforma, ureditev javnih financ in uveljavitev fiskalnega pravila, izboljšanje poslovnega okolja, enakomeren razvoj Slovenije ter izboljšanje pravne države in dvig etičnega delovanja politikov.

Kdor se ne zaveda nujnosti izpeljave teh reform, konec koncev tudi ni vreden zaupanja volivcev.

Stranke bi se s podpisom deklaracije zavezale, da bodo takoj po volitvah, ne glede na volilni izid in sodelovanje v novi vladni koaliciji ali opoziciji, konstruktivno sodelovale pri izvedbi omenjenih projektov in se pri tem odpovedale vsakršnih dejanjem, s katerimi bi preprečevali ali odlagali njihovo izvedbo, vključno z referendumom.

Poziv za morebitne izboljšave

Deklaracija sicer ne prejudicira nobene morebitne vladne koalicije, strank pa tudi ne zavezuje glede drugih projektov. SLS politične stranke poziva, naj v tednu dni predlagajo morebitne izboljšave besedila deklaracije, ki naj bi jo podpisali 4. julija.

Bogovič sicer na vprašanje, kakšno podporo med strankami pričakuje, odgovarja, da so pri pripravi deklaracije izbrali teme, ki jih resnično ne morejo ločevati. »Kdor se ne zaveda nujnosti izpeljave teh reform, konec koncev tudi ni vreden zaupanja volivcev,« je poudaril.

Deli s prijatelji