ZAHTEVE

SLS od premierke zahteva konkretne podatke in ukrepe

Objavljeno 05. maj 2013 21.17 | Posodobljeno 05. maj 2013 21.21 | Piše: STA, Ma. F.

Zahtevajo, naj DZ najprej odloča o fiskalnem pravilu z letnico uveljavitve 2015 in določi prestavitev ponedeljkove seje DZ, sicer pri glasovanju ne bodo sodelovali.

Franc Bogovič meni, da so takšne izjave nepotrebne.

LJUBLJANA – SLS od premierke Alenke Bratušek nocoj pričakuje odgovore na tri zahteve, ki jih je danes podprl izvršilni odbor. Zahtevajo, naj DZ najprej odloča o fiskalnem pravilu z letnico uveljavitve 2015 in določi prestavitev ponedeljkove seje DZ, sicer pri glasovanju ne bodo sodelovali. SLS obenem zahteva konkretne podatke in ukrepe iz programa stabilnosti.

Stranka pričakuje tudi odgovor, za kaj bo namenjen denar iz zadnje zadolžitve z izdajo obveznic, je po seji izvršilnega odbora SLS kot ključno vprašanje izpostavil predsednik SLS Franc Bogovič.

V SLS prestavitev seje DZ, na kateri naj bi v ponedeljek odločali o referendumskih spremembah, želijo zlasti zato, ker je po njihovem mnenju prioriteta odločanje o fiskalnem pravilu in drugih javnofinančnih ukrepih, ki jih mora Slovenija poslati v Bruselj še ta teden. Obenem pa SLS želi dati možnost civilni družbi in preostali zainteresirani javnosti, da opravita še dodatno razpravo o spremembah referendumske ureditve, preden se tako korenito poseže v sistem demokratičnega odločanja. Sicer pa so v SLS z zadnjim predlogom sprememb referendumske ureditve veliko zadovoljnejši, kot so bili na začetku teh postopkov, je pojasnil Bogovič. Obstrukcijo glasovanja o referendumski ureditvi, če bo to pred glasovanjem o fiskalnem pravilu, je sicer že napovedal tudi SDS.

Po mnenju stranke mora fiskalno pravilo začeti veljati leta 2015

SLS je odločna tudi pri uveljavitvi in načinu zapisa fiskalnega pravila, o čemer se nocoj poskuša uskladiti parlamentarni vrh. O fiskalnem pravilu bo sicer DZ odločal v torek. Po mnenju stranke SLS mora fiskalno pravilo začeti veljati leta 2015, medtem ko želi vladna koalicija to letnico premakniti za nekaj let. V SLS po posvetovanju s strokovnjaki ekonomisti pravijo, da jih trenutne številke o finančnem stanju ne prepričajo k premiku letnice uveljavitve fiskalnega pravila. Besedilo predloga ustavnega zakona namreč po navedbah Bogoviča dopušča dovolj prožnosti za prilagoditev javnofinančnim razmeram.

Nikakor pa ne bi v SLS želeli, da se država že vnaprej odpove varčevanju oziroma da se v nedogled zadolžujemo, je še dejal Bogovič.

Deli s prijatelji