SPREMEMBE

SLS: Ne Kangler, ampak blokade krive za Žerjavov odhod

Objavljeno 25. november 2012 16.55 | Posodobljeno 25. november 2012 16.55 | Piše: T. L., STA

Mihael Prevc upa, da Žerjavova odločitev ni dokončna.

Radovan Žerjav.

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc označuje odločitev predsednika SLS Radovana Žerjava, da več ne bo kandidiral za predsednika stranke, za legitimno. Prevc odločitve ne povezuje z izključitvijo Franca Kanglerja iz stranke, pač pa kot protest proti blokadam izpeljave reform. Sicer pa Prevc upa, da Žerjavova odločitev ni dokončna.

Podpirajo visoke vrednote in etične standarde

Prevc zagotavlja, da vsi poslanci in ožje vodstvo SLS trdno podpirajo »smer visokih vrednot in etičnih standardov, ki jih je zastavil Žerjav v zadnjih letih«. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je to drugačna politika, ki je sposobna tudi politično stopiti korak nazaj, iskati konsenz, je sposobna podpreti tudi rešitve, ki ne prinašajo političnih točk in je sposobna pomesti tudi pred svojim lastnim pragom.

»Verjamem, da je ta smer, ki jo SLS skupaj z našim predsednikom Radovanom Žerjavom na čelu izvaja zadnja leta, prava in da jo bomo v SLS kot celota peljali naprej,« je zapisal.

Znak protesta

Žerjavovo odločitev je sicer označil za legitimno, sicer pa zadeve ne povezuje z izključitvijo mariborskega župana Kanglerja iz stranke, saj je šlo za soglasno odločitev vodstva stranke.

Tako ocenjuje, da se je Žerjavova odločitev, da več ne bo kandidiral za predsednika stranke, »znak protesta proti vsem blokadam in zavoram, ki se dogajajo v luči izpeljave reform v državi, ko poskušamo v državi narediti, kar je treba, a so politični interesi nekaterih strank, za katere katera koli naša rešitev nikoli ne bo dovolj dobra, očitno močnejši kot doseganje konsenza za dobrobit naroda«.

Odločitev morda ni dokončna

Sicer pa Prevc upa, da »morda odločitev predsednika ni dokončna, do rednega kongresa je še več kot tri mesece«.

Žerjav je odločitev, da na marčevskem volilnem kongresu stranke ne namerava več kandidirati za predsednika, sporočil v soboto. Razlogov za odločitev je, kot je navedel v pismu članstvu SLS, veliko – od tistih znotraj stranke in tistih, ki so »posledica stanja duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike«, do čisto osebnih. Ob tem je navedel, da je pripravljen nadaljevati delo ministra.

Deli s prijatelji