ODGOVORNA NALOGA

SLS bo še razmislila o sodelovanju v koaliciji

Objavljeno 10. januar 2013 22.05 | Posodobljeno 10. januar 2013 22.05 | Piše: S. U., STA

Po besedah Žerjava s tem dajejo tudi čas SDS in PS, da še enkrat razmislita, ali je stališče, ki sta ga sprejeli v četrtek, pravilno.

LJUBLJANA – Predsednik SLS Radovan Žerjav je po seji izvršilnega odbora stranke dejal, da v tem hipu SLS še ne bo sprejela odločitve glede ostanka ali izstopa iz koalicije, saj si želijo vzeti nekaj dni za razmislek. S tem po njegovih besedah dajejo tudi čas največjima parlamentarnima strankama, da še enkrat razmislita, ali je njuno stališče pravilno.

»Ko smo sestavljali vlado, ste od nas upravičeno zahtevali, da jo sestavimo čim prej,« je medijem povedal Žerjav in dodal, da je zato v tem trenutku težko pričakovati od njega, da bo kar tako rekel, da danes pa ni več vlade. Kot pravi, sicer SLS to možnost ima, nima pa možnosti in moči, da bi realizirala neko rešitev za posledice, ki bodo nastale po tem, ko vlade ne bi imeli več.

Po besedah Žerjava s tem dajejo tudi čas SDS in PS, da še enkrat razmislita, ali je stališče, ki sta ga sprejeli v četrtek in je bilo zanj šokantno, pravilno in ali so to prave politične manire za Slovenijo.

Ljudje nezadovoljni zaradi tako imenovanih skorumpiranih politikov

Ob tem je poudaril, da ga vse, kar se dogaja, še posebej utrjuje v prepričanju, da je bila njegova odločitev, da na kongresu SLS 2. marca ne bo kandidiral za predsednika stranke, hudičevo pravilna. »Želim pa si, da bomo vendarle vsi skupaj v teh prihodnjih dneh ljudem znali pokazati, da vsi skupaj nismo povampirjeni, skorumpirani politiki,« je dodal.

Razmere so v tem trenutku zelo zapletene, resne in težke, meni Žerjav. »Če bi sam dobil tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot sta ga dobila predsednika dveh največjih parlamentarnih strank, bi v tistem trenutku odstopil kot predsednik vlade in predsednik stranke ter nemudoma poskrbel za to, da bi poiskal drugega kandidata za predsednika vlade iz svojih vrst, vrst svoje stranke, ali pa tudi kakšnega neodvisnega,« je povedal. S tem bi po njegovem mnenju zagotovil politično stabilnost vodenja države v teh zapletenih časih, ko imamo na ulicah ljudi, ki so nezadovoljni zaradi tako imenovanih skorumpiranih politikov.

Osebno se čuti blazno odgovornega

Žerjav je ocenil, da politiki še ne znajo sami presoditi, kdaj je čas za umik. »Osebno sem naveličan tega, da moram vseskozi, praktično mesečno, nekoga metati iz politike, ker sam ne zna presoditi, kdaj je pravi čas za odhod,« je povedal. SLS je pred zelo odgovorno nalogo in v zelo nezavidljivem položaju, Žerjav pa se tudi osebno čuti blazno odgovornega za to, kaj se bo v Sloveniji zgodilo v dnevih, ki prihajajo.

Obenem je tudi razočaran in se mu zdi nekorektno, da koalicijska partnerica SDS, ki ima po njegovih ocenah velik problem s poročilom komisije, postavi svojo koalicijsko partnerico v položaj, ko bo ta odgovarjala za vse posledice v tej državi, ni pa kriva ničesar. SLS namreč nima problemov s poročilom, je poudaril Žerjav, saj so v stranki – tudi v primeru Franca Kanglerja – po njegovih besedah dokazali, da ta poročila spoštujejo.

Deli s prijatelji