IMENOVANJA

SLS bi ministru Virantu vzela pravico

Objavljeno 19. junij 2013 13.23 | Posodobljeno 19. junij 2013 13.23 | Piše: A. L.

V SLS menijo, da bodo s predlaganimi popravki zakona na položaje načelnikov upravnih enot imenovani strokovno najbolj usposobljeni kandidati.

Poslanec Franc Pukšič in minister Gregor Virant (levo).

LJUBLJANA – Poslanci SLS s prvopodpisanim Francem Pukšičem so včeraj pozno popoldne v zakonodajni postopek vložili predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnih uslužbencih. Njegov glavni cilj je odprava diskrecijske pravice ministra, pristojnega za javno upravo, pri imenovanju in razrešitvi načelnikov upravnih enot. Po trenutno veljavni ureditvi ima namreč minister možnost ponovnega imenovanja načelnika upravne enote brez javnega natečaja kot tudi možnost ponovitve javnega natečaja v primeru, da mu nihče izmed kandidatov, ki jih predlaga natečajna komisija uradniškega sveta, ne ustreza. 

Ministru ime le v potrditev

»Tovrstno odločanje je velikokrat prej politično kot strokovno, čemur smo bili v preteklosti priča že velikokrat, zato se s predlaganim zakonom postavlja jasne kriterije pri imenovanju in razrešitvi načelnikov upravnih enot. Načelniki upravnih enot so uradniki na položaju, ki opravljajo izvršilne naloge in ne sodelujejo pri oblikovanju politik na ravni države, zato ni nobene potrebe, da je njihov mandat posredno vezan na mandat oziroma zaupanje ali politične preference pristojnega ministra,« so prepričani v SLS. Dodajajo, da se s predlaganim zakonom jasno vzpostavlja možnost, da bodo na položaje načelnikov upravnih enot imenovani strokovno najbolj usposobljeni kandidati, ki bodo natečajno komisijo prepričali s svojo strokovnostjo in učinkovitostjo. Minister bi v tem primeru le izdal sklep o imenovanju kandidata za načelnika upravne enote, ki mu ga bo v potrditev predložila natečajna komisija.

Predlagana novela zakona o javnih uslužbencih ne bo vplivala na položaj načelnikov upravnih enot, ki so trenutno na položaju, saj bodo njene določbe veljale v postopkih nadaljnjih imenovanj, še pojasnjujejo.

Deli s prijatelji