UMORJENA

Slovo treh malčkov od umorjene mamice

Objavljeno 17. februar 2015 09.03 | Posodobljeno 17. februar 2015 09.09 | Piše: Mojca Marot

Včeraj so pokopali Mojco Temnik, ki jo je v petek zadavil njen mož Silvo.

Na krsti je bil venec treh Mojčinih srčkov. Foto: Gregor Katič

ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI – Turobno je bilo včeraj na vaškem pokopališču v Šmartnem v Rožni dolini, kjer so se ob 15. uri pri mrliški vežici zbrali sorodniki, prijatelji in znanci 31-letne Mojce Temnik, da bi jo v krsti pospremili na zadnjo pot v njen prerani grob.

Ženo sem ubil

V petek zvečer jo je pred laškim podjetjem Fragmat, kjer je delala do 22. ure, pri njenem avtomobilu pričakal njen leto dni starejši mož Silvo, s katerim pa od januarja nista več živela skupaj. Zatem je, kot je povedal Milan Vogrinec, vodja oddelka splošne kriminalitete v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Celje, pod pretvezo, da bi se vendarle v miru pogovorila, prisedel k njej v vozilo in skupaj sta se odpeljala proti Celju. Tam sta zavila proti lokalu v mestnem parku. Da bi šla na pijačo. A lokal je bil že zaprt, zato sta v avtu nadaljevala pogovor, ki je prerasel v prepir. Silvo je želel ženo prepričati, da bi se vendarle vrnila k njemu, a ga je ta zavrnila, to pa ga je tako razjezilo, da jo je začel daviti. Ker se mu je upirala, je uporabil tudi vrvico.

Po umoru, ki naj bi ga dlje načrtoval, je njeno truplo potisnil za zadnje sedeže v avtomobilu in se odpeljal proti središču mesta. A ni se pripel z varnostnim pasom, in to ni ušlo ostremu očesu prometnih policistov, ki sta stala ob cesti, tik za mostom čez Savinjo. Vozilo sta ustavila, in ko sta za sedeži zagledala negibno žensko, vprašala, kaj ima v vozilu. On pa jima je hladnokrvno odvrnil: »Ženo sem ubil.«

Policista sta negibno Mojco nemudoma izvlekla iz vozila in jo začela oživljati, pozneje je poskušal tudi dežurni zdravnik, a je bilo zanjo žal že prepozno. Kot je še pojasnil Vogrinec, so Silva Temnika, ki je prevzel ženin priimek, sam pa se je prej pisal Kidrič, v preteklosti že obravnavali zaradi nasilja v družini. Še januarja letos je dobil ukrep prepovedi približevanja ženi, ki se je že iztekel. Ker niso imeli podatkov, da bi jo znova ogrožal, mu ukrepa niso podaljšali. To pa je bilo zanjo očitno usodno. Včeraj so osumljenca hladnokrvnega umora privedli k preiskovalnemu sodniku.

Klic morilčeve mame

Mojca in Silvo sta bila mama in očka treh fantkov, starih od dveh do pet let, ki so že od konca januarja, ko je Mojca zapustila moža, živeli v Šmartnem v Rožni dolini, pri svojih starih starših.

Pogreba se je udeležilo približno 100 ljudi, po večini domačinov, ki so Mojco poznali že od mladih nog. Da ji v življenju ni bilo postlano z rožicami, je bilo slišati tudi od njenih sošolcev. Bila je zelo zadržana, a prijazna. O tem, da ni imela lepega življenja, je večkrat potožila svojim sodelavkam.

Poklicala pa nas je tudi osumljenčeva mama Terezija Kidrič iz Šmarja.

»Tega dejanja Silvo ni storil zaradi denarja, ampak zaradi otrok, ki jih ni smel videti, niti slišati,« pravi Terezija. Prav tako si ne zatiska oči pred dejstvom, da je bil Silvo preveč vdan alkoholu in bi moral na zdravljenje. »Oba sta delala napake. Zdaj pa si želim le eno, in sicer da bi otroci lahko ostali skupaj. Tudi jaz sem pripravljena skrbeti zanje, to sem povedala tudi delavki centra za socialno delo, ki je že bila pri nas. Ne nazadnje sem za najmlajšega vnučka, ki je zdaj star dve leti, po porodu sama skrbela zanj cele štiri mesece,« nam je še razkrila Terezija.

Kot kaže, je pred težko nalogo postavljen tudi Center za socialno delo (CSD), ki bo trem mladoletnim fantkom moral čim prej poiskati nov dom in določiti skrbnika. Kot nam je zagotovila direktorica Centra za socialno delo Šentjur mag. Anica Veber, so se z omenjeno družino, ki je živela na Ponikvi, ukvarjali že dlje. In upali, da se bodo stvari morda vendarle uredile. Zato je bil petkov umor tudi zanje velik šok. »Lahko pa zagotovim, da bomo naredili vse, da bomo zaščitili otroke in delali v njihovo korist,« je povedala Vebrova.

Kot je to običajno, je trenutno skrbništvo nad otroki že prevzel CSD, za čas, da se uredijo vse najnujnejše zadeve. Sledila bo natančna presoja, kako in kaj. Sicer pa bodo otroci, po pokojni mami, ki je bila v laškem Fragmatu zaposlena slabih 10 let, upravičeni do družinske pokojnine, ki jim bo pripadala vse do dopolnjenega 26. leta starosti. A še bolj kot denar potrebujejo ljubezen in ob sebi človeka, na katerega se bodo lahko vedno zanesli.

Pomoč otrokom


Po tragični smrti Mojce Temnik so se na spletu že pojavili pozivi k pomoči njenim trem sinovom, starim dve, štiri in pet let, ki nikoli več ne bodo mogli skočiti v mamin objem. Mojčina oče in mama sta se odločila, da bosta naredila vse, da bi dobila skrbništvo nad vnuki, Mojčini znanci in prijatelji pa vse dobre ljudi prosijo za pomoč: »Mnogi od nas najdemo doma stvari za otroke, ki jih ne potrebujemo več. Prav ti otroci bodo veseli vsake stvari, ki bi tudi pripomogle k temu, da bodo lahko ostali pri starih starših, da jim socialna ne odvzame še edino tega, kar jim je ostalo, njihovih starih staršev,« je v svoji objavi na facebooku zapisala znanka družine in dodala, da zbirajo oblačila, obutev, plenice za najmlajšega, gel za tuširanje, kremice za otroke, igrače, družabne igre, barvice in otroške knjige. Odziv je bil nad vsemi pričakovanji, oglasilo se je veliko ljudi, ki bi radi pomagali nesrečnim otrokom, zato so že določili zbirno mesto, kamor lahko prinesete zbrane stvari. Danes in jutri jih bo med 17.00 in 18.30 sprejemala prostovoljka v gasilskem domu na Ljubečni, na naslovu Kocbekova cesta 5 v Ljubečni. 

Deli s prijatelji