NA KOŽO

Slovo od vremena

Objavljeno 23. julij 2015 00.35 | Posodobljeno 23. julij 2015 00.36 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: komentar

Želite dokaz, da nismo
bili na Luni, 
ni problema.

Andrej Predin. Foto: S. N.

Interpretacije meritev, statistične obdelave podatkov, vremenske napovedi, prerokovanje iz kave in sklicevanje na avtoritete so novodobni trači samooklicanih intelektualcev. Že po nekaj stavkih kavarniške ali spletne debate lahko s precejšnjo gotovostjo ugotovimo, katere časopise omizje lista in katerim televizijskim postajam se predaja. Te vnete razprave so seveda zgolj vzajemno trepljanje med prepričanimi, nikoli se iz njih ne izcimi izvirna, kaj šele kritična misel. Sicer obstajajo posamezniki, katerih drža je, da so načeloma vedno proti in imajo včasih prav, ampak ti so ničvredni, saj se zatekajo k logiki pokvarjene ure, ki je kljub temu dvakrat na dan točna.

Napovedi spadajo med najbolj zanimive in iskane vsebine, saj se nas še ne tičejo, se pa nas bodo v kratkem. Obenem niso povsem grozeče, ker obstaja možnost, da se ne bo prav nič od napovedanega uresničilo, so razmeroma varne. To omogoča revam, da se šopirijo, špekulantom, da ukanejo, in lenuhom, da ne delajo. To pa ni vse, novodobna facebook kultura dopušča, da izdela vsak svojo verzijo zgodovine in lastno resničnost, ki je med pravkar in napovedanimi trenutki nekje v prihodnosti.

Brez težav lahko na spletu najdemo gradiva, ki bodo podprla vsako teorijo. Želite dokaz, da se pristanki na Luni niso zgodili, ni problema, svetu vlada skrivna združba iz podzemlja, najdemo fotografije, ljudje bi morali v resnici jesti žuželke, dva klika, in dokaz je na našem zaslonu. Tega se zavedajo tudi televizije, zato ne preseneča, da so novodobne avtoritete prikrojene temu načinu razmišljanja. Tako lahko v nedolžnih družinskih oddajah občudujemo imenitneže s popravljenimi genitalijami, ki govorijo o enotnosti duše in telesa ter si nazdravljajo z lastnim urinom. Izvirnemu grehu smo dali odpustek in ga degradirali na greh po pomoti, ker je nevednost postala opravičljiva. Če nam ne bi povedali, da bo vroče, se ne bi čudili, da je poletje. Zaradi tega je treba popraviti retoriko in poletju reči vročinski val. Dobrodošli v novi svet. 

Deli s prijatelji