LADJA

Slovo elegantne Silhuete

Objavljeno 02. oktober 2014 18.03 | Posodobljeno 02. oktober 2014 18.06 | Piše: Adrian Grizold
Ključne besede: Silhuete

Lepotica, dolga kar 317 metrov, je bila doslej najdaljša v našem morju.

Foto: Adrian Grizold

Z glasnim zateglim zvokom sirene je bela velikanka na kapetanov znak s ploščadi Bastiona pozdravila Koprčane in televizijske gledalce oddaje Dobro jutro. Na Belvederju so pred dnevi postavili stojnice, zbrali glasbenike in plesalce in spregovorili o vplivu gostov s plavajočih hotelov na naš turizem. Hkrati so se poslovili od impozantne bele križarke, ki je od leta 2012 redno obiskovala naš košček morja. S svojimi 317 metri je Celebrity Silhouette ameriškega ladjarja Celebrity Cruises tri leta pristajala v Kopru, letos se je privezala petkrat, v sredo pa se je dokončno poslovila, saj odhaja na toplo karibsko območje, prihodnje poletje pa bo plula po Baltskem morju. Zgradili so jo leta 2011 v nemškem Papenburgu, poleti je iz Benetk in Civitavecchie križarila po Sredozemlju, pozimi se je selila v Fort Lauderdale na Floridi.

»CS je najdaljša potniška ladja, ki je obiskala Koper, izmerjena na 122.000 BRZ v velikosti zaostaja le za 144.000-tonskim Voyagerjem of the Seas, ki je v Kopru vsak teden pristajal v rekordni sezoni 2011. CS ima 17 nadstropij in 1433 kabin, v katere sprejme do 3000 potnikov,« je na ploščadi Bastiona razlagala simpatična Nina, slovenska članica 1500-glave posadke. Vzdušje na velikanki, s katero so tokrat na obisk v Slovenijo pripluli predvsem Američani in Angleži, je imenitno. Zmotila jih ni niti burja, z zanimanjem so pregledali stojnice in prisluhnili zvokom narodno-zabavne glasbe na odru pred ladjo. Predstavnica trgovcev iz starega Kopra Ingrid Celestina pravi, da so z gosti, ki pri nas porabijo okoli 70 evrov, zadovoljni in da je prihod belih ladij vsekakor obogatitev.

Smo se pa z njenim odhodom rešili ene okoljsko manj prijaznih ladij, ki jo poganjajo štirje dizelski turbomotorji. Začuda sodobna ladja nima vgrajenih filtrov za prašne delce niti naprave za vezavo žveplenih izpuhov. Njena domača luka je Valletta na Malti, v Sredozemlju jo bo prihodnje leto pod malteško zastavo zamenjala 300-metrska plinsko-turbinska Celebrity Constellation iz prestižnega razreda millennium, ki so jo zgradili pred dobrim desetletjem v francoskem Saint Nazairu. Tako bo po evropskih morjih križarilo pet ladij družbe Celebrity, poleg Constellation in Silhouette še Reflection, Equinox in Eclipse. Na 94 progah bodo obiskale 28 držav, Constellation se bo v Kopru privezala na daljših križarjenjih iz Črnega morja mimo Istanbula, grških otokov, Aten, Dubrovnika in Kopra v Benetke.

Deli s prijatelji