GREGORČIČEVA ULICA

Slovo Alenke Bratušek

Objavljeno 18. september 2014 10.01 | Posodobljeno 18. september 2014 10.01 | Piše: STA, A. L.

Premiersko pisarno bo zasedel Miro Cerar.

Franc Križanič se zaveda, da so se razmere močno poslabšale

LJUBLJANA – Poslanci bodo danes potrjevali ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja, v kateri bodo sodelovali SMC, Desus in SD. Skupaj imajo trdno večino v državnem zboru, zato presenečenj na seji ni pričakovati. Slovenija bo tako po več kot štirih mesecih predvidoma dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 12. v samostojni državi. Na prvi seji se bo morda sešla že danes.

Poslanci bodo o 16-članski ministrski ekipi glasovali javno, za sprejem odločitve je potrebna navadna večina. Vladna ekipa se bo na ustanovni seji sestala v najkrajšem času, danes zvečer ali v petek, ko jo bo po napovedih sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Trije ministri več

Tik pred ustanovno sejo je pričakovati primopredajo poslov odhajajoče premierke Alenke Bratušek in novega predsednika vlade Mira Cerarja, v petek pa tudi prve primopredaje na ministrstvih.

V novi vladi bodo trije ministri več kot do zdaj. SMC bo vodila devet resorjev, Desus štiri, SD pa tri. Ministrska mesta prevzema sedem žensk, kar je največ doslej.

Cerar je po podpisu koalicijskega sporazuma z vodjema Desusa in SD, Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom, izpostavil, da želijo predvsem pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove. Prizadevale si bodo za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti želijo tudi za socialno okolje.

Med glavnimi izzivi nove vlade ostajata zdravstvena reforma in boj z lobiji ter korupcijo v zdravstvu, hitro pa bo treba zavihati rokave tudi pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase v prihodnjem letu.

Deli s prijatelji