IZREZLJANE

Slovite Tekčeve jaslice

Objavljeno 24. december 2012 18.32 | Posodobljeno 24. december 2012 18.32 | Piše: M. K.

Temelje jaslic v Zupanovi hiši v Tržiču je izrezal čevljar pred skoraj 80 leti.

Kipar Vinko Ribnikar je letos izdelal poseben del jaslic. Foto: Mirko Kunšič

Pred 110 leti se je rodil tržiški čevljar Jožef Ribnikar. Že v mladosti je s čevljarskim nožem izrezoval 25 centimetrov velike figurice iz lipovega lesa. Izdeloval je vedno nove in nove skulpture. Za domače jaslice jih je začel postavljati že 1935, zadnje je dodal leta 1970.

Glas o Tekčevih jaslicah – Tekčeve so zato, ker se je hiši reklo Pri Tekcu – je hitro prerasel tržiške plotove. Od vsepovsod so prihajali ljudje – vsi, od otrok do poznavalcev – in jih občudovali. Jožef je likom vdihnil življenje, svetopisemsko zgodbo pa današnjim obiskovalcem pripoveduje Daniel Zupan, mož Jožefove druge hčerke Silve, ki je tudi sam navdušen jasličar in solist kvinteta bratov Zupan.

Leta 2000 se je družina Ribnikar odločila za odprtje galerije. Polovico galerije v Zupanovi hiši, nedaleč od Kurnikove v Tržiču, zavzemajo Tekčeve jaslice. Akademski kipar Vinko Ribnikar je izdelal nove dele očetovih jaslic. Tako so postale še privlačnejše, likovno izčiščene, obiskovalci si lahko ustvarijo sliko Betlehema in likov.

Nekatere izrezljane figure so naredili gibljive – en pastir seka drva, drugi črpa vodo, preostali hodijo, angeli krožijo nad štalco, Marija ziblje. Ribnikarjevi in Zupanovi poskrbijo, da vsako leto dodajo kaj novega v Tekčeve jaslice, ki imajo stalno postavitev. Likovne prvine je jaslicam dodala tudi druga hči, Marica Šmid, ki ima v družinski galeriji razstavljene akvarele in olja.

Deli s prijatelji