USPEH

Slovensko suho 
cvetje za Putina

Objavljeno 20. oktober 2013 11.17 | Posodobljeno 20. oktober 2013 11.18 | Piše: Polona Pirc

V družinskem podjetju Pro-Mak se pripravljajo na novoletno okrasitev predsedniške palače Vladimirja Putina, njihov paviljon pa so na sejmu v Moskvi izbrali za najlepšega med 550 razstavljavci.

Nagrado, ki so jo prejeli v Rusiji, drži Martin, ki vodi tamkajšnje posle, v sredini mama Marka in oče Vojti, nekdanji novinar Radia Koper. Foto: Polona Pirc

Slovensko družinsko aranžersko podjetje Pro-Mak je nedavno na sejmu Gifts Expo v Moskvi dobilo veliko priznanje – njihov paviljon je bil med 550 razstavljavci izbran za najlepšega, že marca pa so jim zaupali tudi novoletno okrasitev predsedniške palače Vladimirja Putina. Okrasje za Kremelj, ki bo tako letošnje novoletne dni pričakal v zlati in rdeči barvi, so že predali. Tiha želja Karpanovih pa je, da bi si svojo doslej najodmevnejšo okrasitev morda lahko ogledali tudi v živo.

Krpanovi postanejo Karpanovi

Marka, Vojti in Martin Karpan so te dni še vedno malce pod vtisom ruske pravljice, a časa za slavje nimajo, saj je pred njimi najnapornejši in poslovno najzahtevnejši del leta. V svojem paviljonu na Tržaški cesti v Ljubljani morajo čim prej pričarati novoletno podobo, nato jih čakajo še številne izložbe trgovin, okrasitve poslovnih prostorov, morda tudi kakšna poroka. Prav s porokami so se začeli ukvarjati nazadnje, a so poskrbeli tudi za poročna slavja znanih Slovencev, na primer Rebeke Dremelj ali Rajka Hrvatiča.

Karpanov paviljon na Viču v Ljubljani še žari v jesenskih barvah, a bo kmalu dobil novoletno podobo.

Družina Karpan je, razen sina Gregorja, ta je trener vratark Rokometnega kluba Krim, že od leta 1989 povsem zapisana suhemu, pozneje še svilenemu cvetju in okraskom. Takrat so na televiziji predstavili njihov poseben način sušenja cvetja, ki so ga uporabljali pri aranžiranju daril. Odziv je bil tolikšen, da je mama Marka pustila službo učiteljice in svoj nekajletni konjiček ter popoldansko obrt spremenila v osnovni posel. Začeli so pod imenom Mak, a pozneje tako poslu kot sebi z numerološko spremembo imen zarisali novo, uspešnejšo pot.

V Ljubljani na 
začasnem delu

Očitno res. Odprli so prvi butik suhega cvetja v Sloveniji, pri Tromostovju v Ljubljani, nato so dejavnost hitro razširili na celotno aranžersko ponudbo za okraševanje izložb, restavracij, hotelov, poslovnih stavb, zdravilišč, trgovskih središč in kongresnih centrov... Uradno direktorica, aranžerka in oblikovalka, sicer pa srce podjetja in družine, je energična mama Marka. Strokovno znanje je, ker ni bilo druge možnosti (v srednjo poklicno šolo se namreč z univerzitetno izobrazbo ni mogla vpisati), dobila pri italijanskem strokovnjaku, ki so ga najeli. Eno od predavanj sta imela prav 26. junija 1991. Z možem Vojtijem, nekdanjim novinarjem Radia Koper, se ga zelo dobro spominjata, saj je on s terena, prav na slovensko-italijanski meji, poročal za Radio Slovenija, ona pa je z enim ušesom poslušala predavanje, z drugim pa dogajanje pred hišo.

Karpanovi, prej Krpanovi, sicer prihajajo iz Sežane, kjer imajo dom še sedaj, v Ljubljani, kot se pošalijo, so le na začasnem delu. Ker se prosti čas in delo že od nekdaj prepletata, nenehno ustvarjajo. Na kmetiji Markinih staršev je veliko zemlje, tako da pridelajo precej cvetja, nato pa ga posušijo za aranžmaje in prodajo. Letos so na Martinov predlog na kar nekaj arih zemlje pridelali tudi precej fižola. Le še oluščiti ga morajo, nato pa bodo tudi tega, ker je pridelan povsem ekološko, prodali.


Rusijo je predlagal Martin

Martin, mlajši od sinov, končuje magisterij na ekonomski fakulteti in vodi njihove posle v Rusiji. Že od začetka študija ima žilico za poslovanje, danes pa njegove poslovne ideje mama najbolj posluša, čeprav mu tega ne prizna takoj. Prav on je predlagal Rusijo kot nov trg, ko je doma prodajo začela zavirati kriza. Vložek je bil velik, a verjamejo, da so se odločili prav in da se bo naložba sčasoma povrnila. Martin že govori rusko, sicer pa imajo v Moskvi predstavnika, ki poznata tamkajšnje poslovanje in jim pomagata utirati poti.

 

Deli s prijatelji