POKOP

Slovensko slovo od škofa Rožmana

Objavljeno 13. april 2013 09.36 | Posodobljeno 13. april 2013 09.36 | Piše: STA, T. L.

Ob slovesni sveti maši danes pokop posmrtnih ostankov škofa Rožmana.

Po dopoldanski sveti maši so verniki in drugi povabljeni, da se od pokojnega škofa Rožmana poslovijo in ga pokropijo.

LJUBLJANA – V ljubljanski stolnici bo danes popoldne sveta maša ob pokopu posmrtnih ostankov škofa Gregorija Rožmana. Slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Že zjutraj pa bo sveta maša po sprejemu pokojnega škofa. Somaševanje zbora kanonikov ljubljanskega stolnega kapitlja bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Pokop ob 15. uri

Po dopoldanski sveti maši so verniki in drugi povabljeni, da se od pokojnega škofa Rožmana poslovijo in ga pokropijo. Ob 14. uri pa se bo začela akademija, med katero bodo ljubljanski bogoslovci prebirali besedila iz škofovih pastirskih pisem, pridig in drugih nagovorov. Pokop je napovedan za 15. uro v ljubljanski stolnici.

Škof Rožman, čigar posmrtne ostanke so iz frančiškanske grobnice v Lemontu pri Clevelandu v sredo pripeljali v Slovenijo, bo dobil svoje zadnje počivališče v kripti stranske kapele sv. Marije Magdalene v ljubljanski stolnici.

Umik zaradi odločne protikomunistične usmerjenosti

Gregorij Rožman se je rodil 9. marca 1883 v župniji Šmihel pri Pliberku na današnjem avstrijskem Koroškem. V duhovnika je bil posvečen leta 1907. Ljubljanski škof je postal leta 1930. V desetletju pred drugo svetovno vojno je Rožman razvil živahno pastoralno dejavnost, kot cerkveni pravnik je užival velik ugled doma in v tujini. Francoska vlada mu je 22. januarja 1936 podelila odlikovanje viteza častne legije. Zaradi odločne protikomunistične usmerjenosti tudi med drugo svetovno vojno se je Rožman maja 1945 umaknil na Koroško in v naslednjih letih prek Švice odpotoval v ZDA.

Obsojen pred vojaškim sodiščem v odsotnosti

Pred vojaškim sodiščem v Ljubljani je bil zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem v odsotnosti obsojen na 18 let zapora, izgubo državljanskih pravic za dobo 10 let in zaplembo premoženja. Slovensko državno tožilstvo je leta 1995 sprožilo zahtevo za obnovo procesa proti njemu. Vrhovno sodišče je leta 2007 sodbo vojaškega sodišča iz leta 1946 razveljavilo, okrožno sodišče pa je leta 2009 kazenski postopek proti Rožmanu ustavilo.

Rožman je umrl 16. novembra 1959 v Clevelandu in bil pokopan v Lemontu.

Deli s prijatelji