ČEZ MEJO

Slovensko pivo vozijo iz Avstrije

Objavljeno 28. julij 2013 09.10 | Posodobljeno 28. julij 2013 09.10 | Piše: Oste Bakal

Naši birokrati so mladega podjetnika pregnali na drugo stran reke Mure.

Podjetni Vasja je preskočil ovire, ko je preskočil mejo. Foto: Oste Bakal

Pred kratkim je Vasja Golar, mladi podjetnik iz Gornje Radgone, na drugi strani državne meje in reke Mure v Lafeldu (Potrni) pri Bad Radkersburgu (avstrijska Radgona) odprl malo pivovarno. Po prvotnih načrtih bi moral obrat stati na radgonskem grajskem hribu, kjer je podjetni Vasja tudi doma, a žal je zaradi slovenske birokracije naložba, vredna približno 1,5 milijona evrov, splavala po reki Muri k Avstrijcem.

Vladavina birokratov

Naši oblastniki namreč niso vedeli, ali Vasja in njegova mama Sonja potrebujeta vodno dovoljenje za pivovarsko dejavnost. Ministrstvo za okolje in prostor jima je zatem sporočilo, da potrebujeta koncesijo za uporabo vode za proizvodnjo pijač, ne glede na dejstvo, da bi vodo črpala iz javnega vodovoda.

Povsem drugače je bilo na drugi strani reke Mure, kjer očitno vedo, da se takšna investicija hitro obrestuje. Zato je Vasja že v nekaj tednih dobil ustrezno zemljišče in vso dokumentacijo ter začel graditi pivovarno v industrijski coni Bad Radkersburg. Že konec decembra lani so napolnili prve steklenice, zdaj pa so odprli popolnoma avtomatizirano pivovarno Bevog. V njej je oprema za varjenje piva ale oziroma piva gornje fermentacije z zmogljivostjo od 120.000 do 150.000 litrov na leto. Julija lani so proizvedli prve poskusne količine piva, konec leta pa so ga začeli tudi stekleničiti in pred kratkim prodajati predvsem lokalom v večjih slovenskih mestih in drugod, enako tudi v Avstriji.

Po nekajmesečnem uvajanju v Bevogu že žanjejo uspehe. Kramah India Pale Ale, pivo iz pivovarne Bevog v Potrni pri Bad Radkersburgu, je na festivalu piva v Ljubljani prejelo prvo zlato priznanje, pivovarna Bevog pa je prejela priznanje za najboljšo tujo pivovarno. Priznanje za pivo so Golarjevi prejeli tudi v Avstriji.

Brez ovir in za pol ceneje

Radgonski primer je še en dokaz, da naša država domačih investitorjev ne zna obdržati, kaj šele da bi privabila tujce. Golarjevim je največ preglavic povzročila pridobitev koncesije za uporabo vode za proizvodnjo pijač. Sami so odkupili objekt in zemljišča, dobrih 25.000 evrov so že vložili v projekt. Ker je pridobitev koncesije dolgotrajni postopek, sta se Vasja in njegova mati pozanimala, kako je s tem onkraj Mure, v avstrijski Radgoni. Izkazalo se je, da tam nihče ne zahteva vodne koncesije. Zato so Golarjevi čez mejo ustanovili podjetje Bevog, v poslovni coni v Potrni so odkupili 5000 kvadratnih metrov veliko komunalno urejeno zemljišče, ki je bilo za skoraj polovico cenejše kot enako pri nas, ob pomoči občinskih uradnikov so pripravili projekte in zaprosili za gradbeno dovoljenje. V manj kot enem mesecu so imeli pravnomočno dovoljenje na mizi! Naložbo so udejanjili v pol leta. Poleg tega je Bevogov zvarek v Avstriji cenejši kot v Sloveniji. Naše trošarine za pivo so namreč po oceni Golarja med najvišjimi na svetu, v primerjavi s sosedi so za triinpolkrat višje. Tudi župan Bad Radkersburga Josef Sommer je vesel novih podjetnikov iz sosednje Gornje Radgone, ki so zgradili pivovarno Brauhaus Bevog. Sin in mama Golar sta torej začela variti pivo v Avstriji in ga uvažata v Slovenijo, kmalu ga bosta tudi v svojo pivnico na naših tleh. Kljub neverjetni togosti naših uradnikov jo želita odpreti tudi v Gornji Radgoni, in sicer na Gornjem Grisu ob mostu čez Muro in ob znameniti šampanjski kleti. Trenutno so dela malce ustavili, saj so veliko investirali čez mejo; pivnica v domačem kraju naj bi odprla pipice prihodnjo pomlad, predvideva Vasja, vnuk Manka Golarja in pravnuk Cvetka Golarja, znanih literatov s tega konca.

Popijemo ga več kot Rusi

Slovenec na leto v povprečju popije okoli 45 litrov vina in dvakrat toliko piva. Po popitem pivu smo na 11. mestu na svetu, pred ZDA in Rusijo. Največ ga popijejo Čehi, kar 162 litrov na prebivalca, sledijo pa Irska – 150,5; Nemčija – 127,4; Luksemburg – 110,9; Avstrija – 108,6; Danska – 105; Velika Britanija – 99,4; Belgija – 98; Avstralija – 94,5; Slovaška – 92; Slovenija – 90; Nova Zelandija – 84,7; Nizozemska – 84,2; ZDA – 82 itd.

 

Deli s prijatelji