POHVALNO

Slovensko morje letos naposled povsod čisto

Objavljeno 26. julij 2012 22.35 | Posodobljeno 26. julij 2012 22.35 | Piše: S. B.

Čistočo slovenskega morja vsakih 14 dni vzorčijo na 26 krajih vzdolž obale.

Milan Krek (foto: Mavric Pivk).

KOPER – Novica je preprosto navdušujoča: slovensko morje je super čisto, obalna kopališča so letos prvič brez rdeče pike, in da bo tako tudi ostalo, razmere v morju kontrolirajo tudi s potapljači.

Pohvala domačinom

Na šestindvajsetih merilnih krajih vzdolž slovenske obale, s katerih vsakih štirinajst dni od maja do oktobra jemljejo vzorec vode, ni zabeleženo niti eno preseganje najstrožjih zahtev čistoče. Dozdajšnje analize, ki so bile opravljene 28. maja, 4. junija, 18. junija, 2. julija in 16. julija, so pokazale, da je slovensko morje super čisto.

»Z letošnjimi rezultati smo zelo zadovoljni, saj se je prvič zgodilo, da nobenega merilnega kraja nismo označili z rdečo piko. Pohvaliti velja ljudi, ki živijo na Obali, saj v zadnjem času veliko delajo za čistočo morja. Odvzeti vzorci ne izpolnjujejo le priporočenih, ampak tudi najbolj stroge higienske zahteve. Končno se lahko vsi skupaj pohvalimo, da imamo tudi Slovenci čisto morje,« je dejala mag. Mateja Poje, ki je na Agenciji Republike Slovenije za okolje in prostor pristojna za monitoring kopalnih voda v Sloveniji.

imageArso je letos prvič vsa kopališča na morju označil z modro piko (foto: Sladžan Bacio).

Belveder ne packa več

Letošnji rezultati analiz morske vode slovenskega Jadrana so še toliko bolj razveseljujoči, saj je lani celotno sliko kvarila kopalna voda v naravnem kopališču San Simon. Mejila je na minimalne standarde kakovosti. V odvzetem vzorcu 18. julija lani so izmerili povišano vrednost intestinalnih enterokokov oziroma bakterij, ki so prisotne v blatu ljudi in živali. V analizah so te upoštevane kot zanesljivi fekalni indikator.

Ekološki potapljači

Strogega nadzora kakovosti morske vode v prihodnosti ne mislijo omiliti, je zagotovil Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper: »Slovenskim novicam lahko razkrijem, da nam pri pregledu sumljivih obalnih območij pomagajo domači potapljači, tako da ves čas spremljamo in vemo, kaj se dogaja v morju.« 

Zaradi slabih mikrobioloških rezultatov so izvedli ponovno vzorčenje na treh različnih lokacijah v bližini kopališča in ugotovili, da je voda ustrezne kakovosti, zato so prečesali teren, da bi ugotovili potencialni vir mikrobiološkega onesnaženja. V zaledju kopališča, pod Belvederjem, so našli razpadajoč in zapuščen gostinski objekt. Ker ni bil zavarovan, so ga ljudje uporabljali kot stranišče v sili. Povečane padavine v noči na 18. 7. 2011 so omenjeno območje sprale naravnost v morsko kopališče, nad čimer pa mikrobiologi niso bili navdušeni.

Lastnico zanemarjenega območja pod Belvederjem, v turizem zazrto občino Izola, je agencija opozorila na resnost problema in pri županu Igorju Kolencu dosegla takojšnjo sanacijo območja. Izolska komunala je očistila sporni predel, uredila tuš in sanitarije, za kar je odštela okoli 30.000 evrov. Na javnem razpisu pa je letošnjo pomlad izbrala Dejana Dobravca iz Portoroža, ki bo v naslednjih dveh letih na očiščenem območju zagotavljal gostinsko in športnorekreacijsko ponudbo. Poleg plačila 12.600 evrov letne najemnine v občinski proračun mora zagotavljati tudi vsakodnevno čiščenje najetega območja.

Delovni in vremenski uspeh

Analize kopalnih voda v morju za Arso opravlja Zavod za zdravstveno varstvo Koper. Njegov direktor Milan Krek je povedal: »Rezultati čistoče so plod letošnjih ugodnih vremenskih razmer, predvsem pa trdega dela v zadnjih desetih letih, in sicer vseh nas, ki živimo in delamo na Obali. Veseli me dejstvo, da so turistični delavci in župani vseh treh obalnih občin, ne nazadnje tudi domačini nasploh, naša opozorila vzeli resno in tako spoznali, da turizem ne prodaja le morje, ampak prodaja čisto morje. Odpadne vode, ki so se v preteklosti izlivale v morje, so zdaj preusmerjene na kanalizacijski sistem, ki je povezan v čistilni napravi v Piranu in Kopru.« 

Deli s prijatelji