REGISTRACIJA

Slovensko-avstrijski boj za kranjsko klobaso

Objavljeno 05. april 2012 13.39 | Posodobljeno 05. april 2012 13.39 | Piše: P. J., STA

Na Dunaju nasprotujejo, da bi Slovenija registrirala kranjsko klobaso kot slovenski proizvod v EU.

Bo Slovenija uspešna?

LJUBLJANA, DUNAJ – Slovenija, ki ima že 11 zaščitenih slovenskih proizvodov v EU, želi kot zaščiteno označbo porekla registrirati tudi kranjsko klobaso. Problem je nastal, ker se ta oznaka uporablja tudi v Avstriji, zato bodo na Dunaju nasprotovali temu, da bi bila dovoljena le v Sloveniji.

Kakovost odvisna od okolja

Zaščitena označba porekla pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na opredeljenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva tega geografskega okolja.

Zaščitena prekmurska gibanica 

Slovenija je pri Evropski komisiji doslej registrirala naslednja živila – sir tolminc, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, prleško tünko, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, belokranjsko pogačo, idrijske žlikrofe in prekmursko gibanico.

Deli s prijatelji