IZBRANI

Slovenskim železnicam nagrada EBA

Objavljeno 25. september 2014 17.08 | Posodobljeno 25. september 2014 17.10 | Piše: A. L.

Generalni direktor meni, da je to priznanje SŽ za dobre rezultate v zadnjih letih.

LJUBLJANA – Slovenske železnice (SŽ) so bile v začetku septembra izbrane za državnega prvaka v prestižnem tekmovanju za The European Business Awards. V letošnjem tekmovanju je sodelovalo več kot 24 tisoč podjetij iz 33 evropskih držav.

Slovenske železnice so eno od le 11 slovenskih podjetij s tem nazivom, v družbi z vodilnimi evropskimi podjetji, kot so BMW, British Airways, Canon France, Osram in Spar Österreich. SŽ so se z imenovanjem za državnega prvaka uvrstile v nadaljnji izbor, v katerem bo žirija odločala na podlagi predstavitvenih filmov podjetij. Vsi državni prvaki bodo sodelovali tudi v javnem glasovanju. 

Lani je med tekmovanjem spletno stran EBA obiskalo več kot 400.000 ljudi, oddali pa so več kot 93.000 glasov.

Generalni direktor Mes: To je priznanje za dobre rezultate zadnjih let

»Za naš sistem je izbor za državnega prvaka na evropskem tekmovanju, ki je referenca za izbor dinamičnih, uspešnih in inovativnih podjetij, priznanje za dobre rezultate zadnjih let,« je ob izboru poudaril generalni direktor SŽ, Dušan Mes. »Lani je skupina Slovenske železnice dosegla pozitiven poslovni izid iz poslovanja (EBIT) v višini 20 milijonov evrov. V prvem polletju 2014 je na dobiček iz poslovanja znašal 4,26 milijona evrov, kljub visokim stroškom v tovornem prometu zaradi posledic februarske vremenske ujme. Načrtujemo, da bo dobiček iz poslovanja konec leta dosegel okrog 22 milijonov evrov,« je še povedal. 

Tekmovanje za The European Business Awards je odprto za podjetja vseh velikosti in iz vseh sektorjev, sodelovanje v njem pa je za podjetja brezplačno. Slovenske železnice sodelujejo v kategoriji za podjetja z več kot 150 milijoni evrov letnih prihodkov.

O priznanjih odloča žirija eminentnih poslovnežev, akademikov in podjetnikov iz vse Evrope, med katerimi so tudi Karel De Gucht (evropski komisar za trgovino), Yves Leterme (nekdanji belgijski predsednik vlade), Jose Aznar (nekdanji panski predsednik vlade), Arnold Rüütel (nekdanji estonski predsednik vlade), Emil Constantinescu (nekdanji predsednik Romunije), Petar Stoyanov (nekdanji predsednik Bolgarije), Isidoro Unda (generalni direktor podjetja Atradius), Peter Brabeck-Lethmathe (nekdanji generalni direktor podjetja Nestle) in Gilbert Ghostine (direktor podjetja Diageo Continental Europe).

 

Deli s prijatelji