VELIKO ZANIMANJE

Slovenskim bankam 630,9 milijona evrov posojil

Objavljeno 12. december 2014 12.04 | Posodobljeno 11. december 2014 20.37 | Piše: STA, A. K.

Sodelovanje slovenskih bank na drugi avkciji je bilo po podatkih Banke Slovenije večje tako po številu bank kot tudi po obsegu izposojenih sredstev.

Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Slovenske banke so na četrtkovi avkciji Evropske centralne banke (ECB) dobile za 630,9 milijona evrov ugodnih posojil, skupaj s prvo avkcijo pa 706,4 milijona evrov. To so približno tri četrtine dovoljenega začetnega obsega izposoje slovenskih bank, so pojasnili v Banki Slovenije.

NLB 120 milijonov

Iz Nove Ljubljanske banke (NLB) so sporočili, da so na avkciji pridobili 120 milijonov evrov. Ta sredstva po njihovih navedbah ustrezajo ciljnemu likvidnostnemu profilu in poslovnim načrtom. V NLB tudi zagotavljajo, da nadaljujejo aktivno kreditiranje gospodarstva in da so bili letos med vsemi bankami najbolj aktivni, tako po poslih kot tudi po obsegu. V devetmesečju so tako na področju kreditiranja srednje velikih podjetij sklenili za več kot 288 milijonov evrov poslov, z velikimi podjetji pa za 774,5 milijona evrov novih poslov.

Dobili, kolikor so želeli

Unicredit Banka Slovenija je dobila 78 milijonov evrov, kolikor je tudi želela. Denar bodo namenili predvsem kreditiranju realnega gospodarstva ter spodbujanju gospodarske aktivnosti na lokalni ravni. Da so sodelovali na današnji avkciji, so potrdili tudi v Hypo Alpe Adria banki. Kot so zapisali, so na avkciji sodelovali »v višini nekaj deset milijonov evrov«, sredstva pa bodo namenili pospeševanju kreditne aktivnosti bank.

V Poštni banki Slovenije so pojasnili, da so sodelovali na drugi avkciji ECB. »Skladno z namenom in razpisom avkcije se sredstva namenjajo kreditiranju obstoječih in potencialnih komitentov. Banka primarno funkcijo uravnavanja likvidnosti opravlja skladno z likvidnostno politiko banke in o tem na podlagi zakonodaje poroča v letnem poročilu banke.«

Banka Koper ni sodelovala

V Banki Koper so pojasnili, da na avkciji niso sodelovali. V Abanki Vipa skladno s poslovno politiko banke in zaupnostjo poslovanja posameznih bančnih poslov ne morejo komentirati, v Novi Kreditni banki Maribor pa so dejali, da poteka njihovo sodelovanje na avkcijah ECB skladno z likvidnostno politiko banke in s poslovnimi odločitvami, ki so usklajene s sprejetim finančnim načrtom.

Deli s prijatelji