PREOBRAT

Slovenskih vojakov ne bo na paradi v Zagrebu

Objavljeno 16. julij 2015 20.27 | Posodobljeno 16. julij 2015 20.27 | Piše: STA, A. L.

Z obrambnega ministrstva so še v sredo potrdili, da se bo Slovenska vojska parade udeležila, in sicer s tremi letali pilatus in 10 pripadniki gardne enote.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Ker gre za »občutljivo zunanjepolitično vprašanje« za odnose v jugovzhodni Evropi, ki je za Slovenijo strateškega pomena, in ob informaciji, da večina zavezniških držav na paradi 4. avgusta v Zagrebu ne bo sodelovala s pripadniki svojih oboroženih sil, je vlada danes sklenila, da se je tudi pripadniki Slovenske vojske ne bodo udeležili.

Vabilo za udeležbo slovenskih vojakov na paradi ob 20. obletnici vojaške operacije Nevihta (Oluja) sta predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović in premier Zoran Milanović naslovila na slovenskega premierja Mira Cerarja.

Z obrambnega ministrstva so še v sredo potrdili, da se bo Slovenska vojska parade udeležila, in sicer s tremi letali pilatus in 10 pripadniki gardne enote.

Erjavec potrdil

A danes je vlada očitno odločila drugače, kot izhaja iz sporočila po njeni seji. »Glede na to, da tudi nekatere druge zavezniške države ne bodo sodelovale na paradi (na primer ZDA, Velika Britanija, tudi Madžarska), ni nobenega razloga, da bi Slovenija na njej sodelovala s pripadniki svoje vojske,« je po seji novinarjem potrdil zunanji minister Karl Erjavec.

Na vprašanje, ali je bila prvotna napoved udeležba napaka obrambne ministrice Andreje Katič, je Erjavec dejal le, da »o napakah ne bom govoril, pomembna je odločitev vlade«.

Hrvaški časnik Jutarnji list je v sredo poročal, da se parade kljub povabilu naj ne bi udeležili ne ameriški ne britanski ne nemški vojaki in da je Slovenija edina, ki je potrdila udeležbo.

Kritika iz Beograda

Načrtovano parado ob obletnici vojaške operacije sicer ostro kritizirajo v Beogradu, kjer so že pred časom sporočili, da bodo udeležbo na njej razumeli kot protisrbsko.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so potrdili, da so povabila za udeležbo zavezniških vojakov v paradi poslali vsem zaveznikom v Natu, niso pa želeli razkriti, kakšni so bili odgovori. Obenem so ocenili, da bo mednarodno-politično legitimiteto Nevihte potrdilo že dejstvo, da so prihod na parado potrdili vsi tuji veleposlaniki na Hrvaškem.

Deli s prijatelji