MOLEKULA PRIHODNOSTI

Slovenski znanstveniki: resveratrol enako kot 20 litrov rdečega vina

Rastlinski polifenol resveratrol radi poimenujejo »molekula prihodnosti« ali kar »čudežni antioksidant«. Njegovo antioksidativno delovanje so preučevali tudi slovenski znanstveniki.
Fotografija: Prof. dr. Urban Bren, vodja raziskave. FOTO: Blaž Kondža
Odpri galerijo
Prof. dr. Urban Bren, vodja raziskave. FOTO: Blaž Kondža

LJUBLJANA – Ekipa raziskovalcev Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) Univerze v Mariboru je pod vodstvom prodekana fakultete prof. dr. Urbana Brena raziskovala delovanje resveratrola. Njihovo proučevanje tega zanimivega polifenola je potekalo med lanskim marcem in julijem v sklopu raziskovalnega projekta po kreativni poti do znanja Resveratrol: Ekstrakcijske metode, antioksidativno delovanje in antikarcinogeni učinki.

Prinaša koristi

Kaj je resveratrol? Gre za eno izmed številnih polifenolnih spojin, ki jih najdemo v rastlinskem svetu. Prisoten je predvsem v japonskem dresniku in grozdju, natančneje v grozdnih lupinah, v borovnicah, jagodah godži, robidnicah, smrekovih iglicah, evkaliptovih listih, jabolkih ter drugem sadju in zelenjavi. Omenjena mariborska študija je le ena izmed mnogih, ki so proučevale ta rastlinski polifenol in ugotovile njegove koristne učinke na naše zdravje. Raziskovalci so med drugim spoznali, da sodi resveratrol med najučinkovitejše antioksidante. Narejeno je bilo tudi veliko laboratorijskih raziskav in poskusov na živalih, s katerimi so dokazali, da resveratrol zelo učinkovito lovi reaktivne proste radikale in preprečuje poškodbe celic. Da molekula resveratrola na različne načine ugodno deluje na človekov organizem, so si bili edini tudi razpravljavci na mariborski okrogli mizi.

Kot 20 litrov rdečega vina

Ekipa FKKT je v študiji primerjala prehransko dopolnilo Resveratrol Forte s poznanimi naravnimi viri resveratrola: borovnicami, granatnimi jabolki, figami in jagodami godži. Za omenjeno prehransko dopolnilo so se po besedah prof. dr Brena odločili zato, ker ima največjo vsebnost resveratrola, v njem pa je tudi fitokompleks, kar pomeni, da vsebuje še druge polifenole, zaradi katerih pride do sinergičnega učinka.  »Ugotovili smo, da bi za podoben antioksidativni učinek, kot ga nudi tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte, človek moral vsak dan pojesti več kot liter najučinkovitejšega naravnega vira resveratrola – jagod godži – ali recimo popiti 20 litrov rdečega vina. Izjemno visoko antioksidativno učinkovitost prehranskega dopolnila Resveratrol Forte gre najverjetneje pripisati sinergističnim učinkom fitokompleksa, ki poleg čistega resveratrola vsebuje še ostale polifenolne spojine,« sklene prof. dr. Bren. Pravi tudi, da se je čisti resveratrol izkazal za eno najobetavnejših naravnih spojin, ki bi lahko preprečila nastanek in razvoj rakastih obolenj. A to ne pomeni, da bi nanj gledali kot na čudežno zdravilo proti raku. »Gotovo pa dosedanje raziskave resveratrola potrjujejo njegovo antioksidativno in protivnetno delovanje, njegovo varovalno vlogo pri srčno-žilnem sistemu, saj zavira nastanek krvnih strdkov, in njegovo vlogo pri zmanjševanju nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni,« meni prof. dr. Bren.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije