PRIPRAVITE SE

Slovenski vremenoslovci napovedali, kakšno poletje prihaja

Objavljeno 16. maj 2017 15.12 | Posodobljeno 16. maj 2017 15.12 | Piše: Mo. S.

Najverjetneje bo več vročinskih valov, poletno tromesečje pa nadpovprečno vroče.

Odkrijte, katere aktivnosti so kot nalašč za vas, in uživajte v prihajajočem poletju.

LJUBLJANA – Potem ko so vroče poletje napovedali tuji vremenoslovciimage, so se opogumili še naši in v daljšem zapisu sklenili, »da se nam letos verjetno obeta nadpovprečno vroče poletje, kar pomeni tudi povečano možnost vročinskih valov«.

Napovedi, na katere se vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) najbolj opirajo, pripravlja ECMWF (Evropski center za srednjeročno napoved). Članica tega centra je tudi Slovenija. Verjetnost, da bo pri nas poletje (meseci junij, julij in avgust) toplejše od dolgoletnega povprečja, ocenjujejo s 70- do 80-odstotno verjetnostjo. Največje odstopanje temperatur od dolgoletnega povprečja napovedujejo zlasti za južno polovico Evrope in Sredozemlje.

image

O padavinah pa je še težje kaj povedati

Ob tem pa se je treba zavedati, da so znotraj tega intervala tudi hladnejša in toplejša obdobja. »Žal relativno dovolj zanesljive podrobnejše napovedi ni mogoče pripraviti za več kot kakšen teden dni v naprej. Sezonske napovedi so sicer uporabne za velike gospodarske, energetske in kmetijske sisteme. Na podlagi teh je mogoče predvideti porabo energije, porabo vode in podobno,« pravijo naši vremenoslovci, ki kljub nehvaležnosti napovedovanja vremena za poletje pravijo, da bo to najbrž nadpovprečno vroče, z vročinskimi vali. Količina padavin pa je še veliko bolj krajevno spremenljiva in zato napoved še bolj nezanesljiva, dodajajo.


Koliko so zadeli v preteklih letih?

Lani (2016) je bila majska napoved temperaturnih odstopanj za poletje nekoliko manj naklonjena poletni vročini (verjetnost od 60 do 70 odstotkov). Čeprav smo dejansko imeli nadpovprečno toplo poletje (5. do 9. najtoplejše v zadnjih 100 letih), pa izrazitejših vročinskih valov nismo beležili. V Ljubljani smo imeli v poletnem trimesečju skupaj 20 vročih dni (povprečje za obdobje 1981–2010 znaša dobrih 18 dni).

Leta 2015 je bila majska napoved za naše območje dokaj podobna letošnji. Poleti 2015 smo v Ljubljani zabeležili 43 vročih dni (s temperaturo nad 30° C). Več vročih dni je doslej prineslo le poletje 2003 (kar 52).

 

Deli s prijatelji