MEDNARODNE OPERACIJE

Slovenski vojaki s podkupninami do misije v tujini?

Objavljeno 22. april 2012 00.00 | Posodobljeno 22. april 2012 00.05 | Piše: Mi. S.

Vojaki naj bi podkupovali nadrejene in si s tem zagotavljali dobro plačana mesta na mednarodnih misijah v tujini.

LJUBLJANA – Viri iz Slovenske vojske (SV) in ministrstva za obrambo so poslali informacijo, da slovenski vojaki s podkupovanjem nadrejenih pridejo na seznam vojakov, ki bodo odšli na mednarodne operacije, poroča današnje Delo.

Podkupovanje naj bi se začelo takrat, ko je nekaj pripadnikov enote za specialno delovanje zapustilo SV in odšlo delat k zasebnemu ameriškemu varnostnemu podjetju, ki deluje v Afganistanu – tam so namreč za nekatere naloge plačani tudi po 500 dolarjev na dan.

Veliko več prijav za misije v tujini pa so prejeli, ko je vlada napovedala zmanjšanje obrambnega proračuna.

Generalštab nič ne ve

Generalštab SV o nepravilnostih, ki so povezane z vplivanjem vojaka na uvrščanje na seznam mednarodnih misij, ni obveščen, je povedal Simon Korez, načelnik oddelka za obveščanje javnosti. Dodal je, da je vsekakor v njihovem interesu ugotoviti ime tistega, ki podkupuje.

Po poročanju Dela, naj bi bile pristojne službe v slovenski vojske o podkupninah že obveščene, preiskava pa je tudi že v teku.

Sindikati pozivajo vojake, naj posredujejo informacije

Na članek so se oglasili tudi sindikati SV, ki so zapisali, da si prizadevajo ugotoviti resnico o domnevnem podkupovanju. Zato so že v sredo, 18. aprila, poslali vprašanje načelniku generalštaba brigadirju Dobranu Božiču, vendar še niso prejeli odgovora.

»Zaradi objektivnega obveščanja pozivamo vse pripadnike Slovenske vojske, da se nam zaupajo in anonimno posredujejo podatke o podkupovanju Sindikatu vojakov Slovenije. Predvsem nas zanima, katere so te osebe, ki so dopustile, da je Slovenska vojska padla tako nizko in se pustila podkupovati,« je zapisal predsednik SVS Gvido Novak.

Za naloge v Afganistanu na leto odštejemo 7,5 milijona evrov

Za delo v mednarodni operaciji se lahko prijavi vsak vojak, če seveda izpolnjuje pogoje in je star manj od 45 let. Stroški, ki jih seveda plača država, stanejo 7,5 milijona evrov na leto (samo za operacije v Afganistanu). Slovenski vojak na Kosovu državo na mesec stane 5000 evrov, v Afganistanu pa 8156 evrov.

Preberite si dopis SVS z vprašanjem načelniku Generalštaba SV o podkupovanju v priponki spodaj.

Deli s prijatelji