OGROŽENA ŽIVLJENJA?

Slovenski vojaki med vožnjo kot omamljeni. Ogljikov monoksid v valukih?

Objavljeno 06. marec 2015 09.42 | Posodobljeno 06. marec 2015 09.42 | Piše: A. L.

SVS: »Raje ne omenjamo mogočih posledic, do katerih bi lahko prišlo na slovenskih cestah (ali misijah) v primeru prometne nesreče z oklepnikom valuk zato, ker bi voznik zaradi škodljivih plinov med vožnjo "zaspal".«

Valuk.

LJUBLJANA – »V Slovenski vojski so prepovedali uporabo oklepnikov valuk zaradi ugotovitev in opozoril vojakov, da se v oklepniku počutijo, kot da bi bili omamljeni. Vojaki sumijo, da je to posledica nerednega servisiranja naprav webasto za prezračevanje zraka v vozilu in povišanih koncentracij škodljivih plinov (ogljikov monoksid ...) v vozilu, ki so jih poveljujoči že izmerili. Valuke na večdnevnem terenskem usposabljanju v okviru priprav za odhod na misijo KFOR po odrejeni prepovedi uporabe z vozili vlačilci evakuirajo v vojašnice, vojake pa z avtobusi. Zaradi predvidene zamenjave kontingenta KFOR bo treba ukrepati nemudoma.« To so danes sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije.

Predstavnik stikov z mediji Generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je potrdil, da so vojaki med vajo potožili, da se počutijo slabo. Tehnična služba ugotavlja vzrok za to. Šlo naj bi za eno oklepno vozilo.

»Ogrožena so človeška življenja«

Sindikat je dodal: »Za SVS je s stališča zagotavljanja varstva in zdravja pri delu popolnoma nesprejemljivo, da se tako pomembni sestavi oklepnih vozil ter ostale vojaške tehnike, ki vplivajo na varno in zdravo uporabo, nemoteno uporabljajo kljub nerednemu predpisanem vzdrževanju zaradi omejenih finančnih sredstev. Sprašujemo se, ali se res mora kaj zgoditi, da se bo ukrepalo in začelo zagotavljati zadostna finančna sredstva za delovanje Slovenske vojske, saj se danes očitno ne izvaja niti redno vzdrževanje vojaške tehnike in se s tem ogroža človeška življenja, in to ne samo nas vojakov, ampak tudi vseh udeležencev v prometu, vsaj v konkretnem primeru. Raje ne omenjamo mogočih posledic, do katerih bi lahko prišlo na slovenskih cestah (ali misijah) v primeru prometne nesreče z oklepnikom valuk zato, ker bi voznik zaradi škodljivih plinov med vožnjo "zaspal".«

Generalštab že dlje časa opozarja, da Slovenska vojska nima zadostnih finančnih sredstev za izvajanje vseh nalog. »Prišli smo do točke, na kateri bo treba resno razmisliti o zagotavljanju zadostnih finančnih sredstev za delovanje Slovenske vojske, saj so ob nespremenjenem stanju na tem področju resno ogrožena življenja pripadnikov in državljanov,« so sporočili iz SVS.

Deli s prijatelji