PLESKANJE

Slovenski super pleskarji

Objavljeno 30. september 2013 17.59 | Posodobljeno 28. september 2013 23.23 | Piše: O. B.

Na desetih slovenskih osnovnih šolah je 1272 otrok in odraslih postavilo Guinnessov rekord v najbolj množičnem pleskanju zidnih površin.

Malarji, nadzorniki in priče med postavljanjem rekorda. Foto: Oste Bakal

V soboto, 18. maja, je bil v Sloveniji še posebno barvit dan, saj so na desetih osnovnih šolah po vsej državi pleskali izbrane prostore. Prostovoljci, ki so se združili v dobri volji, so pomagali prebarvati šolske zidove. Poleg polepšanja prostorov učencem je bil cilj projekta postaviti Guinnessov rekord v množičnem pleskanju notranjih zidnih površin. In jim je uspelo! Najbolj množično pleskanje notranjih površin, priredila ga je družba Helios, je potekalo v OŠ Majde Vrhovnik (Ljubljana), OŠ Toneta Čufarja (Jesenice), OŠ Dragotina Ketteja (Ilirska Bistrica), OŠ II Celje, OŠ Puconci, OŠ XIV. divizije (Senovo), OŠ Loka (Črnomelj), OŠ Prežihov Voranc (Maribor), OŠ Šmarje pri Jelšah in OŠ Domžale. Po njihovi zaslugi ima Slovenija tudi ta Guinnessov rekord.

Poleg 1272 prostovoljcev je sodelovalo tudi 42 slikopleskarjev, 26 kamermanov, 10 fotografov, 73 nadzornikov, 20 prič, 20 merilcev časa, 40 vodij lokacij in njihovih pomočnikov, uporabljali so 1272 čopičev in valjčkov ter porabili 2500 litrov notranjih zidnih barv. Pri podiranju rekorda se je ocenjevalo največje število ljudi, ki hkrati pleskajo hiše na več dogodkih, ki hkrati potekajo na različnih lokacijah in jih je pripravila ista organizacija. V našem primeru je bila to družba Helios, katere strokovnjaki so v sodelovanju s šolami že vnaprej izbrali barve, ki stimulativno in prijazno vplivajo na učni proces učencev. Organizacija Guinness World Records v Londonu je glede na stroge predpise in merila izvajanja rekorda na različnih lokacijah prepoznala sodelovanje 1272 udeležencev.

Deli s prijatelji