RAZISKAVA

Slovenski starši v skrbeh zaradi zlorab

Objavljeno 08. februar 2013 19.26 | Posodobljeno 08. februar 2013 19.25 | Piše: A. K.

Staršem je težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku.

Približno tretjina staršev meni, da mobilnik včasih moti družinsko življenje.

LJUBLJANA – Odločitev za mobilni telefon običajno zahteva nekaj preudarnosti, saj telefon omogoča pomemben stik med starši in otroki, vendar se starši obenem zavedajo, da lahko mobilniki otroke tudi ogrožajo.

Bojijo se neprimernih stikov

Spletna raziskava na strani safe.si, ki so jo izvedli med slovenskimi starši, je pokazala, da kar 61 odstotkov staršev skrbi, da bi kakšna odrasla oseba prek telefona navezala neprimerne stike z otrokom. Temu sledi skrb, da bi otroku telefon ukradli (51 odstotkov), na tretjem mestu pa je skrb, da bi virusi in zlonamerne kode okužile mobilno napravo (56 odstotkov).

53 odstotkov staršev skrbi, da bi kdo otroku sledil prek geolokacijskih storitev, 55 odstotkov pa se boji, da bi njihovi otroci dostopali do neprimernih vsebin. Malce manj kot polovico staršev skrbi izmenjava golih fotografij prek mobilnega telefona (44 odstotkov, najmanj pa starše skrbijo stroški, povezani z uporabo mobilnega telefona (24 odstotkov), in pretirana navezanost oziroma prekomerna raba mobilnika (38 odstotkov).

Nekateri zanimivi izsledki raziskave:

  • Po mnenju staršev je primerna starost, ko naj otrok dobi svoj mobilni telefon, 11 let.
  • 40 odstotkom staršem je težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku. Starejši je otrok, težje jo nadzorujejo. S to trditvijo se strinja 47 odstotkov staršev otrok, starih od 13 do 17 let, 34 odstotkov staršev otrok, starih od 9 do 12 let, in le 17 odstotkov staršev otrok, starih od 5 do 8 let.
  • Več kot tri četrtine staršev meni, da bi morala biti uporaba mobilnega telefona v šoli prepovedana, 72 odstotkov pa jih je mnenja, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščito mladoletnikov pri uporabi njihovih storitev.
  • 43 odstotkov staršev se strinja, da je včasih mobilni telefon vzrok za nesoglasja med njimi in otroki.
  • Približno tretjina jih meni, da mobilnik včasih moti družinsko življenje.
  • Večina, kar 87 odstotkov staršev, otrokom zaupa, da varno in odgovorno uporabljajo svoj mobilni telefon.
Deli s prijatelji