CILJA NA SVETOVNE TRGE

Slovenski sladoled v Dubaju

Objavljeno 27. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 27. julij 2017 13.45 | Piše: Oste Bakal

Aleksander Šikar z edinstvenim sladoledom in posebnimi okusi cilja na svetovni trg.

Aleksander Šikar proizvaja edinstven sladoled, ki ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov. Foto: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Aleksander Šikar je uresničil dolgoletne sanje o zdravem sladoledu. V dneh, ko temperatura ozračja presega 30 stopinj, je zamrznjena sladica prava izbira. In edini v Sloveniji s certifikatom brez gensko spremenjenih organizmov nastaja pod rokami Radgončana in njegovih sodelavcev v podjetju Stork. Sladoled je plod domačega znanja, sicer pa edinstven glede nastanka, brez dodatkov in brez prikrivanja.

Ko si je ustvaril družino, se je začel Šikar bolj posvečati vsebnosti hranil v izdelkih. Do zdaj je podjetje ustvarilo 11 okusov. Sadni sladoledi so veganski, dokaz dejanske vsebnosti pravega sadja pa je obarvan jezik po zaužitju. Sladoledi so tudi brez glutena in laktoze, za športne navdušence pa ponujajo takšne brez sladkorja in s sirotkinimi mlečnimi proteini. Pred kratkim so med 21 inovacijami in 62 inovatorji osvojili zlato priznanje za najboljšo inovacijo Štajerske gospodarske zbornice, saj sladoled izdelujejo na tehnološko inovativen način.

Unikatni in zdravi okusi

Podjetje Stork pri izbiri dobaviteljev daje prednost manjšim domačim podjetjem, ki zagotavljajo neoporečno in certificirano pridelavo. Sogovornik se pohvali tudi z unikatnim izdelkom − sladoledom z okusom bučnega olja, ki ga kupuje pri ekološkem proizvajalcu Oljarni Kocbek s Stare Gore pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Posebna sta tudi okusa maline in jurk z brajd.
Podjetje trenutno zaposluje osem ljudi, letos pa so prodali približno pol milijona izdelkov. Poleg domačega se jim odpira svetovni trg − sladoled že lahko kupite na Hrvaškem in v Nemčiji, zanj pa se zanimajo tudi v Dubaju in Bahrajnu, v Angliji in Savdski Arabiji. Proizvodna linija podjetja Stork proizvede 2500 kosov na uro. Predmet inovacije sta omogočanje prekinjanja postopka med procesi in nož v notranjosti stroja za sladoled − ta omogoča, da na industrijski liniji delajo s sveže zamrznjenim sadjem, kar na siceršnjih industrijskih linijah ni bilo mogoče. Na rednih linijah zato uporabljajo sadne pireje (fino mlete ali praške), tako obdelano sadje ali prašek pa ne daje pristnega okusa, kakršnega ima sadež, ko je še cel in z njim z minimalnim obdelovanjem napolnimo sladoledni lonček. 



Stork simbolizira ime kraja

»Najprej je nastala ideja o pakiranju v lončke, kar počne že precej podjetij po svetu. Nato je nastalo ime, ki simbolizira kraj, od koder prihajamo – stork ali štorklja. Usoda je hotela, da so se poslovne poti prekrižale z Denisom Ivaniševičem iz Maribora, ki je tudi poslovni partner podjetja Stork, ki sva ga ustanovila maja lani. Skupna želja je bila proizvajati dober ročno narejen sladoled, a vse do naše inovacije je bil to neuresničljiv projekt. Skupaj z inženirji smo proizvodno tehnologijo razvili tako, da je sladoled še vedno narejen ročno, hitrost izdelave pa je industrijska. Odlike našega sladoleda so kakovost, varnost in sledljivost. Skrbno izbrane surovine z nadzorovanim izvorom in prvi v Sloveniji izdelujemo sladoled z oznako Brez GSO,« je še pojasnil Aleksander Šikar.



 

Deli s prijatelji