PREISKAVA

Slovenski policist zaradi Madžara odpuščen?

Objavljeno 18. julij 2013 12.08 | Posodobljeno 18. julij 2013 12.08 | Piše: D. P.

V pogodbi o zaposlitvi in tudi v kodeksu policijske etike je določeno, da se je javni uslužbenec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi krnila ugled organa, in zaradi nasprotnega ravnanja je bil zoper oba policista uveden disciplinski postopek.

HOTIZA, MURSKA SOBOTA – Na podlagi objavljenega videoposnetka in zaradi nestrokovnega ter neetičnega postopka policistov proti 27-letnemu državljanu Madžarske na mejnem prehodu za obmejni prehod Hotiza med Slovenijo in Hrvaško 10. julija 2013 je direktor PU Murska Sobota Ivančić Damirja odredil notranjo preiskavo.

Hotel na Hrvaško

Na podlagi zbranih in preverjenih okoliščin je bilo ugotovljeno, da je madžarski državljan v popoldanskem času peš prišel na mejni prehod po vsej verjetnosti z namenom, da bi izstopil v Republiko Hrvaško. Dejanskega motiva prihoda na mejni prehod policistom za zdaj še ni uspelo ugotoviti. Slovenski policist mu je povedal, da mora za prestop slovensko-hrvaške meje pridobiti dovolilnico v skladu s Sporazumom med vlado RS in RH (cena dovolilnice za prestop je 0,83 evra, velja sedem dni in se lahko z njo tudi vstopi oziroma vrne v RS).

Postal je žaljiv

Slovenski policist je po večkratni obrazložitvi, da mu ne more dovoliti prestopa državne meje, povedal, da mora glede na to, da nima denarja oziroma noče ali ne namerava plačati dovolilnice, zapustiti območje mejnega prehoda in da lahko v Republiko Hrvaško vstopi na katerem drugem mejnem prehodu, in sicer v Petišovcih. Odgovor policista je po vsej verjetnosti madžarskega državljana razburil do te mere, da se je začel nedostojno, žaljivo in vsiljivo vesti do policista. Zaradi nedostojnega, vsiljivega in žaljivega vedenja do policista kakor tudi dejstva, da se ni hotel odstraniti z mejnega prehoda, je policist na pomoč poklical policijsko patruljo, ki je opravljala naloge varovanja državne meje v neposredni bližini.

Kaj se je dogajalo, ko je patrulja v sestavi dveh policistov prispela na mejni prehod Hotiza, ni treba opisovati, saj je dogajanje razvidno z videoposnetka, ki je bil objavljen na portalu YouTube.

Žaljenje ne opravičuje policista

Ne glede na dejstvo, da je bil madžarski državljan v postopku žaljiv in vsiljiv ali drugače povedano, da je namerno in intenzivno izzival h konfliktu (fašisti, teroristi, mafija ...), to ne opravičuje ravnanja in obnašanja policistov. Poklic policista je danes odgovorna, težka in nevarna naloga, kar med drugim tudi zahteva visoko raven strokovnosti in ne nazadnje tudi potrpežljivosti. »Prepričani smo, da gre za posamičen primer. Da pa svoje delo opravljamo res strokovno in profesionalno, med drugim tudi pričajo podatki o pritožbah zoper postopke policistov, ki so redke in v večjem obsegu neutemeljene,« so zapisali v policiji.

V pogodbi o zaposlitvi in tudi v kodeksu policijske etike je določeno, da se je javni uslužbenec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi krnila ugled organa, in ravno zaradi nasprotnega ravnanja je bil zoper oba policista uveden disciplinski postopek.

Prišel, da bi izzval incident

Madžarskega državljana so policisti PU Murska Sobota imeli v postopku že 1. julija 2013, in sicer v Murski Soboti. Z videoposnetka, ki je prav tako objavljen na omenjenem portalu, je razvidno, da se je tudi takrat nedostojno vedel do policistke oziroma policista. Najmanj štiri dni je prenočil v Murski Soboti, kjer mu je dobrodelni občan nudil prenočišče, oblačila in hrano. Takrat mu je tudi pokazal zapestno uro, v kateri ima HD-kamero za snemanje. V razgovoru z občanom je bilo prav tako mogoče ugotoviti, da ima tujec sovražen odnos do policistov. 

V preiskavi so med drugim ugotovili, da moški potuje po različnih državah, kjer pogosto snema policiste različnih držav in videoposnetke objavlja na svetovnem spletu, še posebej tiste, kjer prihaja do konflikta. Konfliktne situacije pa izzove sam. Madžarski policisti so ga obravnavali zaradi groženj z bombo in več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. 

Po končanem postopku in konfliktu na mejnem prehodu se je madžarski državljan odstranil in odšel neznano kam. »Snemanje izvajanja policijskih pooblastil pomeni izvrševanje pravice do svobodnega izražanja iz 39. člena Ustave Republike Slovenije in 10. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, vendar mu pravica do snemanja policistov pri izvajanju policijskih pooblastil ne daje pravice, da se v času policijskega postopka nedostojno in žaljivo vede do policistov. S svojim ravnanjem je storil prekršek po drugem odstavku 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, za kar mu je bil na podlagi prvega odstavka 57. člena zakona o prekrških izdan za 1. julij in 10. julij plačilni nalog.«

Deli s prijatelji