USPEH

Slovenski par odprl hotel na Hrvaškem

Objavljeno 04. september 2017 10.07 | Posodobljeno 04. september 2017 10.07 | Piše: Roman Turnšek

Zakonca Bidovec sta večkrat počitnikovala v Rovinju, po poldrugem letu prizadevanja pa je v starem jedru istrskega bisera vrata odprl njun hotel – Spirito Santo Palazzo Storico.

Pri zunanjem videzu je bilo treba upoštevati zakonsko predpisano in zaščiteno podobo. Foto: Katja Bidovec in Arne Hodalič

»Rovinj nama je bil že dolgo všeč, ker ima zanimivo staro mestno jedro in prekrasen rt Punta Corrente, ki je idealen za sprehode in šport. Ima tudi lepe plaže na omenjenem rtu in na otokih Katarina ter Crveni otok. Poleg tega se v zadnjih letih razvija v luksuzno destinacijo, saj nekdanja Tobačna tovarna Rovinj veliko vlaga v nove luksuzne namestitve. To so razlogi, ki so nas prepričali, da se investicija izplača. Prevladala pa je tudi bližina, Dalmacija se je zdela predaleč,« pravi Janez Bidovec. Kljub temu v vrsti možnosti ni bilo nobene takšne, ki bi jima v celoti ustrezala. »Nekje ni bilo pogleda na morje, drugje je bilo premalo prostora, spet drugje nerešeno lastništvo in podobno.« Potem sta z ženo po naključju v samem jedru Rovinja videla lokacijo, ki je bila skupek iskanega.

Zamisli o hotelu sta uresničila s pomočjo arhitektov Sašo in Svetom Dobričićem ter Aleksandrom Marchijem, piko na i pa je dal njun sin, ki je ob pogledu na tri hiše pripomnil, da so videti kot domovanje Harryja Potterja. Objekti so iz 18. stoletja, a hotel s štirimi zvezdicami se ne imenuje Harry Potter, ampak po bližnji istoimenski cerkvici, porušeni sredi petdesetih let prejšnjega stoletja. Šest etaž ali 400 kvadratnih metrov, na katerih je sedem razkošnih in modernih sob, je medsebojno domiselno povezanih v celoto s terasami. Jedilnica je skupna, prav tako dve odprti terasi in ena zaprta ter vinski in aperitiv bar z velikim izborom pijač. Obiskovalci so navdušeni nad dvema starima vodnjakoma, kamini in zidno fresko.

Staro mestno jedro je seveda zaščiteno in je za prenovo potrebno dovoljenje konservatorjev s podrobnimi navodili, ki jih je treba v celoti upoštevati. Hotel ima zaščiteno zunanjost, ki je ni bilo mogoče spremeniti, predpisani so bili fasada, okna in vse, kar se vidi z javnih površin. Notranjost zgradbe ni bila zaščitena. S pridobivanjem dovoljenj niso imeli težav. Po poldrugem letu dela in vlaganja je hotel natanko tak, kot so si zamislili in želeli. Vsaka od sedmih sob ima ime po eni od rovinjskih ulic. V hotelu, ki bo odprt vse leto, so zaposleni domačini. »Na hotel sem ponosen še zaradi nečesa. Je namreč dokaz, da kljub splošni situaciji, delno slabim odnosom in podobnim stvarem tudi Slovenci lahko nekaj ustvarimo v tujini. Menim, da je naša zgodba pozitivna in spodbudna, potem ko smo dolgo poslušali o hrvaških nakupih v Sloveniji,« pravi Janez Bidovec.

Deli s prijatelji