SEDMICA

Slovenski milijonar se v tem primeru za denar lahko obriše pod nosom

Objavljeno 04. julij 2016 09.58 | Posodobljeno 04. julij 2016 09.58 | Piše: Mo. S.

Če nima potrdila o vplačilu dobitka in če ga ne dvigne v 67 dneh od žrebanja ...

Delničarjem 39 evrov dividende za delnico Loterije Slovenije

LJUBLJANA – Slovenija je v sredo zvečer dobila novega milijonarja,image dobitnik je listek vplačal v Domžalah. Kje srečnež živi, Loterija Slovenije sicer ne izda, ni pa nujno, da je občan Domžal, saj lahko listek vplačaš kjer koli.

Koliko mu bo ostalo?

Od koder koli že ta neznanec je, bo imela njegova občina od njega kar nekaj koristi. Dobitek je namreč obdavčen s 15-odstotno stopnjo, kar pomeni, da mu bo od skoraj 3,5 milijona evrov na koncu v žep kapnilo malce manj kot tri milijone, preostanek dobi občina njegovega stalnega prebivališča. Je pa dobro to, da dobitkov ni treba prijaviti v napoved za odmero dohodnine.

Čakali ga bodo 67 dni

In kdaj mu bodo dobitek lahko izplačali? Po pravilih Loterije Slovenije lahko sedmico izplačajo tretji delovni dan po objavi poročila, denarci pa na srečneža čakajo natanko 67 dni od datuma žrebanja. Če se do takrat ne zglasi na Gerbičevi ulici 99 v Ljubljani, kjer je glavna blagajna, se za mastne denarce lahko obriše pod nosom. »Brez potrdila o vplačilu dobitka ni možno izplačati, saj listek ne vsebuje elementov, ki so potrebni za izplačilo dobitka,« so jasni pri Loteriji Slovenije v zvezi z ugibanji o tem, ali je dovolj, da imaš srečne številke zapisane na kakšnem listku.

Za prevzem dobitka je treba s seboj prinesti potrdilo o vplačilu in se identificirati z osebno izkaznico ter davčno številko. Dobitke, večje od 420 evrov, vam nakažejo na transakcijski račun, manjše pa vam izplačajo v gotovini.

Rekord pet milijonov, več ni mogoče

Tokratna sedmica pa ni rekordna. Ta je bila vplačana 8. julija lani v Kopru in je znašala pet milijonov evrov, kolikor je tudi največji mogoči znesek v igri loto. Sledi sedmica, vredna 4,872.229,44 evra, ki je bila vplačana januarja 2012 v Mariboru, na tretjem mestu pa bila sedmica, vredna 3,826.930,97 evra. Srečnež jo je septembra 2014 vplačal na spletnem portalu loterije.

Deli s prijatelji