MNOŽIČNI MORILEC

Slovenski medved na en mah ubil 209 ovc

Objavljeno 04. avgust 2017 15.47 | Posodobljeno 04. avgust 2017 15.48 | Piše: Tomica Šuljić

Kosmatinec Goiat eno ovco raztrgal, 208 pa pognal v prepad.

Goiat je poskrbel za smrt cele črede. Foto: Generalitat De Catalunya

ARAN – Bilo je na začetku lanskega junija, ko so nekatere slovenske medije preplavili romantični naslovi kot »Postojnski medved Goiat bo osvajal španske medvedke«, ki so prinašali zgodbo o sodelovanju Slovenije in Španije. Naša terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je odlovila desetletnega medvedjega samca, ki je bil zatem s posebnim transportnim vozilom prepeljan v Španijo in izpuščen na prostost. Mrcina, težka 205 kilogramov, je dobila novo ime Goiat, kar po navedbah ministrstva za okolje v katalonščini pomeni mladenič oziroma najstnik.

V Španiji največ naših medvedov

Tehniki so izstrelili rakete, da bi to povezal s približevanjem ljudi. To so lani naredili tudi za druge medvede.

Dela je bilo precej: medveda je po protokolu izmerilo osebje ZGS, katalonski kolegi pa so mu namestili ovratnico z GSM/GPS-oddajnikom ter še posebnima oddajnikoma v obe ušesi. Nato so medveda katalonski strokovnjaki (skupaj s potrebnimi listinami) odpeljali na 20-urno pot, na koncu katere je – po izjavah katalonskega vodje projekta – »močno in korajžno« stopil iz posebne komore iz vozila na prostost v osrčje španskega dela Pirenejev. Njegovi prevozniki so za vsak primer ostali v vozilih, ko je Goiat naredil prve korake po katalonskih tleh.
Preselitev je potekala v okviru evropskega projekta Piroslife, v njem pa je bila za Goiata predvidena naloga, da nadomesti prejšnjega slovenskega samca Pyrosa pri njegovem biološkem poslanstvu, torej zaplojevanju novega medvedjega zaroda. V preteklosti so namreč tam popolnoma iztrebili medvede, zdaj pa z naseljevanjem (pretežno slovenskih!) obnavljajo njihovo populacijo, po pirenejskih pobočjih naj bi jih hlačalo okoli 30. »Potomstvo Goiata bomo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda spremljali že prihodnje leto. O njegovem gibanju in vseh pomembnejših dogodkih nas bodo katalonski kolegi redno seznanjali, vsaj enkrat na leto tudi v pisni obliki,« so takrat zapisali na okoljskem ministrstvu.

Prestrašeni domačini

 

205 kilogramov je tehtal Goiat ob prihodu v Pireneje.

Številni španski mediji so te dni namesto o naših tamkajšnjih športnikih, denimo Janu Oblaku ali Luki Dončiču, poročali o Goiatu. Najprej je župan kraja Les Emili Medán prvi javno izrazil željo, da vrnejo medveda tja, od koder je prišel, saj naj bi bil »agresiven in nevaren«. Dodal je še, da bo nekega dne »koga poškodoval«. Goiat se je namreč med bivanjem na španski in francoski strani Pirenejev – kaj pa on ve, kje je državna meja – hranil z drobnico in konjetino; a kljub slikam srhljivo natrganih konjskih kadavrov so tamkajšnje oblasti trdile, da naš Goiat ni storil ničesar takega, česar ne bi doslej že drugi medvedi.
Iz mesta Lladorre pa so pred tednom poročali o najdbi 169 mrtvih ovc na dnu prepada na španski oziroma katalonski strani, ter še 40 na francoski. Kot so ugotovili, je zver eno napadla, preostalih 208 pa je v paniki zbežalo v 200 metrov globok prepad. Medvedje sledi so se zatem izkazale za Goiatove, saj jih je potrdil njegov GPS-oddajnik, ki je sporočil njegovo gibanje po območju. A 209 ovc je poginilo.
Goiat je ob neki prejšnji priložnosti že prestrašil domačine, ko se je približal vasi Bagergue, je priznal Ivan Afonso iz vodstva regije Aran na skrajnem španskem severu, koder se giblje ta medved: »Tehniki so izstrelili nekaj raket, da bi to povezal s približevanjem ljudi. To je bilo lani narejeno tudi z drugimi medvedi.« A kljub 209 ovcam se za Goiata za zdaj nič ne bo spremenilo; še vedno bo naš medved s tujim imenom na tuji zemlji plašil katalonske in francoske kmete, dasiravno slednji prek svojega združenja v Ariègeju bijejo plat zvona v boju z medvedom. 


 

Deli s prijatelji