PRAZNIK

Slovenski kulturni praznik vabi s številnimi prireditvami

Objavljeno 08. februar 2016 08.50 | Posodobljeno 08. februar 2016 09.43 | Piše: STA, Mo. S.

Vsakoletno branje Prešernove poezije pred njegovim spomenikom v Ljubljani se bo začelo točno opoldne.

LJUBLJANA, KRANJ – Na današnji kulturni praznik, ki je posvečen spominu na Franceta Prešerna, se bo po državi zvrstilo več manjših in večjih prireditev. Osrednja slovesnost bo po tradiciji pred pesnikovo rojstno hišo v Vrbi. Pred Prešernovim spomenikom v središču Ljubljane pa bo potekal prav tako tradicionalni recital poezije.

Slavnostni govornik na slovesnosti v pesnikovi rojstni vasi Vrba bo predsednik republike Borut Pahor.

Tradicionalna je tudi razstava Toneta Stojka s portreti letošnjih prejemnikov najvišjih nagrad v umetnosti v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev, ki si jo bo skupaj z dobitniki ogledala tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Temu bo v kranjskem gledališču sledilo še srečanje s Prešernovimi nagrajenci.

Vsakoletno branje Prešernove poezije pred njegovim spomenikom v Ljubljani se bo začelo točno opoldne. Dogodek, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije, vsako leto pritegne številne ljubitelje Prešernove poezije ne glede na vremenske razmere.

Na državni proslavi s podelitvijo Prešernovih nagrad, ki je bila v nedeljo v Cankarjevem domu, sta veliki Prešernovi nagradi prejela pisatelj Tone Partljič in skladatelj Ivo Petrić. Šest nagrad Prešernovega sklada so dobili skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Deli s prijatelji