DOBRODELNEŽ

Slovenski gradbinec bi begunce nastanil v svoji stavbi

Objavljeno 09. september 2015 17.37 | Posodobljeno 09. september 2015 17.37 | Piše: T. B.

Gradbinec iz Šoštanja je državi brezplačno ponudil eno svojih nepremičnin kot pomoč pri nastanitvi beguncev.

Dobrodelnež in človekoljub. Vir: Facebook

LJUBLJANA – Šoštanjski podjetnik, ki slovi po svoji dobrodelnosti, je že pred leti zgradil most in ga podaril v last državi. Danes je Novalija Muminović pod svoje okrilje pripravljen sprejeti okoli 50 beguncev.

Ministrstvo dobiva ponudbe z vseh strani

»O tem sem razmišljal že nekaj časa, potem pa sem zasledil novice o ljudeh, ki beguncem odpirajo svoje domove, med drugim je danski premier ponudil svojo vilo,« je za portal 24ur povedal Muminović. Predstavniki ministrstva za notranje zadeve naj bi si ponujeno stavbo, ki meri približno 800 kvadratnih metrov, že ogledali. Povedali so nam, da predloge oziroma ponudbe kapacitet, kjer bi bilo mogoče nastaniti migrante, dobivajo z različnih strani; odzivajo se državni organi, občine in posamezniki, ki želijo na tak ali drugačen način pomagati tistim, ki so ostali brez vsega. »Za vsako predlagano lokacijo strokovne službe opravljajo oglede prostorov in nastanitvenih kapacitet, ki jih razvrščamo v različne skupine,« so pojasnili na ministrstvu. Nepremičnine so po njihovih ocenah lahko primerne za takojšnjo uporabo, pogojno uporabne ali neprimerne.

Že je pomagal in še bo

Stavba, v kateri so do nedavnega bivali delavci Alstoma, bi po besedah Muminovića lahko sprejela okoli 50 beguncev. Sobe so ogrevane in popolnoma opremljene, tako da so primerne za takojšnjo nastanitev, nadaljuje dobrodelni gradbinec, ki mu pomoč ljudem v stiski ni tuja. Že pred dobrima dvema desetletjema, ko je Slovenija sprejemala migrante iz držav bivše Jugoslavije, so mnogi begunci našli zavetje pri njem in njegovi družini. »Naša dolžnost je, da pomagamo,« pravi in k solidarnosti poziva tudi ostale Slovence.

 

Deli s prijatelji