ZGODOVINA GASILCEV

Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča

Objavljeno 12. maj 2016 13.02 | Posodobljeno 12. maj 2016 13.03 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: muzej gasilci

V Metliki je bila 18. septembra 1869 ustanovljena prva požarna bramba pri nas.

Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki. Foto: Primož Hieng

V starem mestnem jedru Metlike, v neposredni bližini gradu, je Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. »Skoraj 150 let je dolga pot slovenskega gasilstva,« pravi kustosinja muzeja Petra Planinc. »Vsako izmed gasilskih društev ima svojo zgodovino, svojo zgodbo o tem, kako so gasilci krotili ogenj in pomagali bližnjemu v nesreči. Veliko spominov na ta pogumna dejanja je ohranjenih, veliko tudi pozabljenih ali izgubljenih. Prav zato je Gasilska zveza Slovenije (GZS) leta 1960 predlagala, da bi začeli načrtno zbirati gasilsko arhivsko gradivo in stare predmete, ki bi bili ohranjeni v gasilskem muzeju.«

Prva požarna bramba

Slovenski gasilski muzej v Metliki, katerega ustanoviteljica je prav GZS, je odprl svoja vrata širši javnosti 16. septembra leta 1969 ob praznovanju stoletnice gasilstva na Slovenskem. Prav v Metliki je bila 18. septembra 1869 ustanovljena prva požarna bramba pri nas.

»Slovenski gasilski muzej s predmeti, dokumenti in fotografijami se je z leti izpopolnjeval in dosegel današnjo podobo,« dodaja Planinčeva. »V prostorih, ki sta jih GZS in muzej dobila leta 1993, so trije razstavni deli. Na galeriji so predstavljeni začetki slovenskega gasilstva vse tja do prve svetovne vojne. Tu si obiskovalec lahko ogleda stare predmete, ki jih danes pri gasilcih ne srečamo več. Ohranjeni so gasilska odlikovanja, gasilske in poveljniške čelade, sekirice, uniforme in preostalo gasilsko orodje, ki so ga gasilci uporabljali pri gašenju požarov. V dvoranskem delu je predstavljena gasilska dejavnost med obema vojnama in po drugi svetovni vojni. Velik poudarek je na gasilskem izobraževanju, tekmovanjih in skrbi za gasilski naraščaj ter s tem za prihodnost gasilske organizacije. V kletnih prostorih je gasilska tehnika – gasilne motorke na štirikolesnih vprežnih vozovih. V nekoliko odmaknjenem razstavnem paviljonu se muzej ponaša s številnimi ročnimi gasilnimi brizgalnami, med katerimi je ročna gasilna brizgalna iz Grahovega pri Cerknici iz leta 1836.«

Leta 2003 se je muzej preimenoval v Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki je bil pobudnik za ustanovitev muzeja in dolgoletni predsednik Gasilske zveze Slovenije. Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča si lahko ogledate od torka do sobote med 9. in 14. uro. Ob ponedeljkih, nedeljah in praznikih je muzej zaprt. Ob predhodni napovedi obiska je mogoč ogled tudi zunaj delovnega časa. Najave sprejemajo na telefonskih številkah: 07 305 86 97 ali 041 384 072 oziroma na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Še štirje gasilski muzeji

Pri nas je še nekaj lokalnih zbirk gasilske opreme, orodja ter fotografij in dokumentov. Znotraj Koroškega pokrajinskega muzeja deluje Kovaški in gasilski muzej Muta, ki je bil ustanovljen leta 1973. Gasilska zbirka šteje 139 eksponatov. Večino jih je prispevalo Gasilsko društvo Muta. Gasilska zveza Žalec ima v avli gasilskega doma v Žalcu muzej z bogato zgodovinsko zbirko, ki združuje gasilsko dejavnost še 33 gasilskih društev občin Braslovče, Polzela, Tabor, Vransko in Žalec. V Gasilskem muzeju na Vranskem predstavljajo bogato zbirko gasilnega orodja, opreme, uniform in priznanj. Posebno znamenitost predstavljajo velike vodne brizgalke na lesenih vozovih iz 19. stoletja. Gasilska zbirka je od začetka leta 2015 postavljena v Gasilskem domu v Prekopi. Gasilski muzej je tudi v Miklavžu pri Ormožu, kjer je na ogled bogata preteklost kraja in zgodovina domačega gasilskega društva. Odprt je bil oktobra 2009 v obnovljenem gasilskem domu Miklavž pri Ormožu. Ob bogatem fotografskem in arhivskem gradivu je predstavljena še največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem. Razstavljenih je tudi veliko uniform, med njimi originalna iz leta 1921, ko je bilo društvo ustanovljeno.

 

Deli s prijatelji