EVROPSKI KOMISAR

Slovenski evroposlanci EPP so Junckerju poslali ogorčeno pismo

Objavljeno 04. avgust 2014 14.12 | Posodobljeno 04. avgust 2014 14.12 | Piše: Mo. S.

»Lista kandidatov zdaj sestoji iz poražencev zadnjih volitev,« so zapisali Milan Zver, Lojze Peterle, Franc Bogovič, Romana Tomc in Patricija Šulin.

Slovenska delegacija EPP.

LJUBLJANA – Slovenci poslanci v Evropskem parlamentu, člani Evropske ljudske stranke (EPP), so na bodočega predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja naslovili pismo, v katerem izražajo nezadovoljstvo z listo treh slovenskih kandidatov za stolček evropskega komisarja. Naj spomnimo, vlada je na listo uvrstila predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, prvaka Desusa Karla Erjavca in evropsko poslanko SD Tanjo Fajon. Dozdajšnji komisar Janez Potočnik za kandidaturo v družbi še treh kandidatov ni dal soglasja.

Končno odločitev o tem, kdo bo novi evropski komisar iz Slovenije, bo sprejel Juncker, Milan Zver (SDS), Lojze Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS), Romana Tomc (SDS) in Patricija Šulin (SDS) pa so v skupnem pismu zapisali, da bi z njim radi delili nekaj pomislekov o izbiri kandidatov.

»Nehigieničen predlog«

Kot poudarjajo, je slovenska delegacija EPP na volitvah za Evropski parlament dobila skoraj dve tretjini slovenskih sedežev, »Bratuškova pa je v zadnjih dveh mesecih delala predvsem na tem, da postane komisarka«. Pretekli teden je koalicijskim partnerjem predlagala celo, da bi bila edina kandidatka, nadaljujejo v pismu in dodajajo, da njen »nehigienični« predlog zaradi negodovanja javnosti ni dobil podpore in je morala predlagati še dva kandidata.

»Dovolite nam, da dodamo, da partnerji vladne koalicije niti niso imeli možnosti glasovati o predlogu, saj jih je Bratuškova že pred obvestila o svoji odločitvi,« so zapisali. Nekateri so sestanek zaradi nestrinjanja celo zapustili, medtem ko Karla Erjavca tam sploh ni bilo.

»Lista kandidatov sestoji iz poražencev zadnjih volitev«

V pismu obžalujejo, da vlada ni prepoznala, da je izbira evropskega komisarja stvar nacionalnega interesa in da ni predlagala zgolj enega kandidata iz politične opcije, ki je prepričljivo zmagala na volitvah v Evropski parlament. Prav tako Bratuškova ni poslušala zmagovalca predčasnih parlamentarnih volitev Mira Cerarja, nadaljujejo, saj menijo, da bi to prispevalo k večji demokratični legitimnosti našega bodočega komisarja. »Lista kandidatov zdaj sestoji iz poražencev zadnjih volitev,« so še zapisali, češ da so stranke vseh kandidatov skupaj prejele 20,2 odstotka glasov.

Izrazili so tudi skrb, da so predlagani večinoma evroskeptični kandidati, ki tako nasprotujejo »nadaljnji politični usmeritvi v Sloveniji«. Pismo so zaključili z mislijo, da Slovenija zasluži sposobnega evropskega komisarja, ki bo užival široko podporo med slovenskimi državljani.

Deli s prijatelji