BREZPILOTNIK

Slovenski dron: prispelo pet ponudb

Objavljeno 15. maj 2015 17.30 | Posodobljeno 15. maj 2015 17.34 | Piše: STA, M. U.

Na razpisu Morsa za nakup brezpilotnikov veliko zanimanja.

Brezpilotnik lahko leti s tovorom do pet kilogramov.

LJUBLJANA – Na javno naročilo ministrstva za obrambo (Mors) za nakup brezpilotnih letal razreda mini se je prijavilo pet ponudnikov. Najnižjo ceno je ponudila družba Teamnet Croatia, ki za posamezen komplet treh brezpilotnih letalnikov s pripadajočo opremo zahteva 408.662,50 evra. Prvi komplet naj bi ministrstvo predvidoma naročilo leta 2016.

Kot je ob javnem odpiranju ponudb povedal Aleksander Kuntarič z Morsa, so vse ponudbe prispele pravočasno. Drugo najnižjo ceno je ponudila družba Micos, in sicer 437.500 evrov. Ponudba družbe C-Astral znaša 441.364 evrov, podjetja Aeronautics Limited pa 530.000 evrov. Najdražjo ponudbo je podalo podjetje Survey Copter, in sicer 1,124.000 evrov. Vse cene predstavljajo skupno vrednost ponudbe brez DDV.

Po besedah Kuntariča zdaj sledijo podrobnejši pregled ponudb, pogajanja o ceni in preizkušanja ponujene opreme. Testiranje bi se lahko začelo že konec junija.

Na ministrstvu bodo izbrali najugodnejšega ponudnika

Kdor bo dobil posel, bo z ministrstvom sklenil triletni okvirni sporazum za nakup brezpilotnih letal, ministrstvo pa bo komplete naročilo v okviru razpoložljivih finančnih sredstev. Prvi komplet, vreden približno 400.000 evrov, naj bi ministrstvo predvidoma naročilo v letu 2016. Komplet sestavljajo trije letalniki, zemeljska kontrolna postaja, lansirni sistem, prenosni video sprejemnik z napajanjem, rezervno orodje in pribor ter nadomestni deli.

Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni, in sicer z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Prav tako pa bodo letala v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Predvideni nakup brezpilotnikov je že naletel tudi na nekaj kritik, zdaj že nekdanji minister za obrambo Janko Veber pa je načrtovano nabavo opreme opravičeval tudi s prihranki, ki jih taka oprema prinaša.

Deli s prijatelji