NI TAKO NEDOLŽNA

Slovenski bankirji v mreži s hrvaško starleto

Objavljeno 19. julij 2017 13.43 | Posodobljeno 19. julij 2017 13.46 | Piše: D. V.

Domnevni sporni posli Nove KBM na 300 straneh obtožnice.

Nekdanja misica se je znašla med obdolženci. Foto: Facebook

LJUBLJANA – Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožnico v zvezi z domnevno spornimi posli Nove KBM na Hrvaškem v času, ko sta takrat državno banko vodila Matjaž Kovačič in Manja Skernišak. Kot so pojasnili, so obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic vložili zoper 13 fizičnih oseb.

Poleg Kovačiča in Skernišakove naj bi bila po neuradnih informacijah med obtoženimi nekdanji izvršni direktor Igor Šujica in prvi mož KBM Leasinga Boris Cekov. Preostali obdolženci naj bi bili hrvaški državljani, med njimi nekdanji direktor Multiconsulta, podjetja Nove KBM na Hrvaškem, prek katerega naj bi tekli sporni posli in transakcije, Tomislav Blagus.

No, in poleg vseh še nekdanja miss športa, hrvaški mediji jo nemalokrat omenjajo tudi kot starleto, Vlatka Matić Pivac.

Preiskava v tej zadevi se je začela junija lani, takrat naj bi preiskovalni sodnik zaslišal 52 prič, veliko tudi iz Hrvaške, obtožnica pa naj bi bila dolga več kot 300 strani. Preiskovalci so na Kovačičeva vrata z nalogom za preiskavo zaradi spornih hrvaških poslov potrkali že leta 2012. Zakaj? Osem manjših hrvaških družb je od posameznikov s posojili NKBM kupovalo zemljišča na Hrvaškem. Družbe so za zemljišča na hrvaški obali, v Zagrebu in Slavonskem Brodu skupaj namenile 32 milijonov evrov. Hčerinska družba mariborske banke v Zagrebu KBM Projekt (prej se je imenovala Multiconsult) je zato z nakupi teh projektnih družb pridobila ta zemljišča, vendar je zanje odštela 60 milijonov evrov, torej 28 milijonov evrov več, kot so hrvaške projektne mikrodružbe plačale posameznikom. Za ta znesek je bila po mnenju kriminalistov oškodovana NKBM.

Ključne osebe na Hrvaškem so bili Tomislav Blagus, ki je vodil KBM Projekt, v nadzornem svetu te družbe pa so sedeli Kovačič, Cekov, Šujica in Hrvatica Koraljka Slunjski Bočkaj. Med več lastniki podjetij, ki so kupovala zemljišča, je bila tudi že omenjena nekdanja miss športa Vlatka Matić Pivac, katere vloga – za zdaj – ni povsem pojasnjena. Vendar nekateri viri zatrjujejo, da v vsem skupaj le ni tako nedolžna. 


52 prič iz Slovenije in Hrvaške

Preiskava v omenjeni zadevi je bila vložena junija lani, takrat naj bi preiskovalni sodnik zaslišal 52 prič, veliko med njimi tudi iz Hrvaške, obtožnica pa naj bi bila dolga več kot 300 strani.

 

Deli s prijatelji