CERKVENO

Slovenske škofe skrbi kristjanofobija

Objavljeno 01. julij 2013 23.00 | Posodobljeno 01. julij 2013 23.00 | Piše: STA, M. U.

Ali so verujoči resnično enakopravni Slovenci?

Kristjanofobija prihaja do izraza z različnimi napisi po cerkvenih stavbah (foto: Mirko Kunšič).

LJUBLJANA – Pri Komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) »s skrbjo in žalostjo« ugotavljajo, da »slovenska država in družba vse bolj trpita zaradi odsotnosti temeljnih vrednot in pravic«. Kot v imenu SŠK opozarja Ivan Štuhec, je verska svoboda eden ključnih dejavnikov, ki lahko prispeva k večji strpnosti in medsebojnemu spoštovanju. V komisiji ugotavljajo, da je bil v preteklih dveh desetletjih z več različnimi sporazumi in dogovori dosežen napredek v odnosih med državo in verskimi skupnostmi, toda nekatera druga dejstva po njihovi oceni vzbujajo resne skrbi.

Ali so verujoči resnično enakopravni?

V SŠK se tako vprašujejo, ali so verujoči resnično enakopravni državljani, ki lahko svojo vernost živijo tako v javnem kot zasebnem življenju. »Skrbi nas pristransko razumevanje načela ločitve cerkva in verskih skupnosti ter države, ki se pogosto razlaga kot njihova izključitev iz vseh javnih zadev,« piše Štuhec. Religijske vsebine niso sestavni del vzgojno-izobraževalnih programov, zaradi česar verska vprašanja vse od vrtca do univerze »ostajajo tabu«. S tem pa se po pisanju Štuheca spodbujajo predsodki, ki se pogosto izražajo pod krinko umetniškega ustvarjanja, enostranskega medijskega prikazovanja in posploševanja napak, kaznivih dejanj ali grehov posameznikov na vse kristjane.

Kristjanofobija

Posebno pa v SŠK izpostavljajo »kristjanofobijo«, ki prihaja do izraza z različnimi napisi po stenah, zlasti na cerkvenih stavbah. Kot opozarja Štuhec, tovrstni pojavi doslej niso doživeli nikakršne pravnoformalne sodbe, ki bi dala vedeti, kje so meje kratenja človekovega dostojanstva, spoštovanja in strpnosti.

Obenem pa v komisiji ugotavljajo, da je Slovenija ena redkih držav EU, ki ni uredila materialnega položaja cerkva in verskih skupnosti. Dokler to področje ne bo zakonsko opredeljeno, ga bodo oblikovalci javnega mnenja izkoriščali predvsem v politične in ideološke namene, je prepričan Štuhec. V SŠK nimajo težav, če je javnost kritična do finančnih nepravilnosti v verskih ustanovah, vendar pa Štuhec opozarja, da zadnji čas prihaja do »sistematičnega spodbujanja sovraštva do kristjanov«.
 

Deli s prijatelji