BRANOST

Slovenske novice še večajo prednost

Objavljeno 30. november 2013 10.15 | Posodobljeno 30. november 2013 10.15 | Piše: Sebastijan Ozmec

Spletno stran slovenskenovice.si redno pregleduje že 361.000 Slovenk in Slovencev.

Slovenske novice so na prvem mestu. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Pregled naklade slovenskih dnevnih časopisov v zadnjem trimesečnem obdobju je pokazal, da so Slovenske novice še vedno najbolje sprejet in razširjen časopis v državi. Po raziskavi Slovenske oglaševalske zbornice, ta jo izvaja vsake tri mesece, tako ostajajo najbolje prodajane in so hkrati edini časopis, ki mu je od prejšnje raziskave zraslo število prodanih izvodov – drugim časnikom naklada pada.

Celo rast

Projekt revidiranja prodanih naklad tiskanih medijev je skupni projekt večine slovenskih založnikov, ki se izvaja pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice. Ta štirikrat na leto postreže z novimi podatki o tem, koliko izvodov posameznega časopisa se proda v kolportaži in koliko prek naročniških razmerij. V ta namen ji založniške hiše pošljejo vse potrebne podatke in račune, ki jih strokovno pregleda revizijska hiša, da ni zavajanj.

Najnovejša raziskava oglaševalske zbornice je ponovno pokazala, da so Slovenske novice edini dnevni časopis v državi, ki se mu v teh kriznih časih veča prodaja. Pregled prodane naklade v tretjem kvartalu leta 2013, ki zaobjema mesece od letošnjega julija do septembra, namreč pokaže, da je prodaja Novic rahlo narasla, in sicer za 0,4 odstotka, medtem ko je drugim časopisom upadla od enega do dobrih štirih odstotkov od prejšnjega kvartala, ki je zajemal mesece od aprila do junija.

Slovenske novice so torej na prvem mestu po prodaji, saj jih vsak dan kupi kar 67.324 bralcev. Na drugem mestu je Delo s 37.165 prodanimi izvodi. Sledijo mu Dnevnik, ki proda 27.975 izvodov, in Večer s 26.088 izvodi, na zadnjem mestu so Finance, katerih prodana naklada znaša 9475. Povprečni padec prodane naklade drugih časnikov znaša 1,6 odstotka, medtem ko imajo Novice 0,4 odstotka višjo rast.

Če pogledamo enoletno sliko, so rezultati podobni. Sicer je v zadnjem letu prodana naklada Slovenskih novic padla za 6,3 odstotka, kar pa je občutno manj kot pri drugih dnevnih časopisih (Večer – 9,8, Finance – 11,8, Delo – 13,2, Dnevnik – 17 odstotkov). Padec Slovenskih novic je tako kar 40 odstotkov manjši, kot je bil povprečni padec drugih dnevnih časopisov v zadnjem letu. Tudi število naročnikov kaže, da so Novice izgubile najmanj zvestih bralcev. Medtem ko povprečje za druge dnevne časopise kaže na padec naročnin za 10 odstotkov, imajo Novice najmanjši upad naročnikov, in sicer samo za 3,4 odstotka.

Na spletu

Najbolj priljubljeni časopis na Slovenskem odlično dopolnjuje spletna stran slovenskenovice.si. Ko smo izmerili njeno obiskanost v oktobru, smo našteli že 361.000 Slovenk in Slovencev, ki z miško pridno klikate po njej. Samih klikov raje ne merimo več, saj se ti beležijo že v ducatih milijonov! Kako tudi ne, ko pa vam v moderni digitalni obliki v živo prinašamo vse sveže in zanimive dogodke, pospremljene s komentarji, fotografijami in videoposnetki. Ob tem ne pozabljamo razvajati bralcev še z nagradnimi igrami in vabili na brezplačno udeležbo glasbenih in športnih prireditev.

Ob posebnih dogodkih, denimo tistem na začetku meseca, ko so Darku Kuzmiču zaradi neurejenih papirjev porušili skromno hiško ob Bohinjskem jezeru, je obiskanost portala v enem samem dnevu prebila psihološko mejo 100.000 bralcev. Dogodek smo z dopisnikom edini v živo in ves čas spremljali prek naše spletne strani.

V primerjavi z lanskim letom smo skupno število naših spletnih bralcev tako povečali kar za polovico. To nas uvršča na prvo mesto po hitri rasti števila uporabnikov in med peterico najbolj obiskanih medijskih spletnih strani v državi. Upoštevaje, da je spletna stran nastala šele pred tremi leti in takrat začela dobesedno z ničle, smo dosegli več kot odličen rezultat, ocenjuje urednik spletnega portala Slovenskih novic Robert Schmitzer. Še posebno smo ponosni na to, da s pomočjo spleta in tabličnih računalnikov jasno in pronicljivo besedo izpod peres novinarjev Novic lahko prinašamo tudi tistim, ki ne morejo vsak dan po svoj izvod priljubljenih Novic v bližnjo trafiko. To so naši zamejci in Slovenci po svetu. Več kot 30.000 jih je takih, ki so iz takšnega ali drugačnega vzroka zapustili rodno grudo in odšli na tuje, a ostajajo v tesnem stiku z domovino z rednim prebiranjem spletne strani Novic. 

Deli s prijatelji