PONOSNI

Slovenske novice najbolj bran dnevnik

Objavljeno 26. julij 2012 18.59 | Posodobljeno 26. julij 2012 18.59 | Piše: P. J., STA

Slovenske novice ostajajo daleč najbolj brani dnevni časopis pri nas.

Še vedno daleč najbolj brani dnevnik v Sloveniji

LJUBLJANA – Slovenske novice so bile tudi v zadnjem letu najbolj brani slovenski dnevnik, je razvidno iz danes objavljenih valutnih podatkov nacionalne raziskave branosti. Najbolj brana priloga je Vikend, med tedniki je v ospredju Nedeljski dnevnik, med mesečniki pa Salomonov oglasnik. Najbolj brani brezplačnik ostaja Žurnal.

Ena številka doseže več kot 300.000 bralcev

Na lestvici najbolj branih tiskanih edicij se najvišje uvršča priloga Vikend, sledijo pa Žurnal, Nedeljski dnevnik, Pilot, Slovenske novice in Ona. Ena povprečna številka omenjenih šestih edicij doseže več kot 300.000 prebivalcev v starosti od 10 do 75 let. Najbolj brani dnevnik ostajajo Slovenske novice, visoko kotira tudi nova, nedeljska izdaja Nedeljske novice, za katere bodo prvi valutni podatki objavljeni pozimi 2013.

En bralec ima kontakt vsaj s petimi različnimi edicijami

Skupni, nepodvojeni doseg vseh 93 edicij pristopnikov k raziskavi znaša 85 odstotkov oziroma 1,451 milijona oseb v starosti med 10 in 75 leti. Če bi torej v vsaki od 93 edicij objavili isto sporočilo le enkrat, bi z njim dosegli več kot 80 odstotkov slovenske populacije med 10 in 75 let.

Brez upoštevanja podvajanja 93 edicij z eno povprečno številko (enim izidom) doseže dobrih sedem in pol milijona (primarnih) kontaktov, z že prej omenjenih 1,451 milijona bralcev. To pomeni, da ima povprečni bralec oz. bralka v času enega izida kontakt vsaj s petimi različnimi edicijami, če upoštevamo le en izid za vsako od njih, če pa bi kot merilo vzeli obdobje enega meseca, je ta številka bistveno višja.

Širok doseg imajo tiskani mediji tudi na ravni enega meseca, saj je kar nekaj kategorij, ki mesečno dosežejo več kot milijon različnih bralcev in bralk.

Nacionalna raziskava branosti nastaja pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice. Tokratna raziskava je zajemala obdobje od 4. julija lani do 1. julija letos.

Deli s prijatelji