(NE)SMISEL

Slovenske mlade zdravnike na zavod, službe tistim iz tretjih držav

Objavljeno 31. avgust 2014 18.25 | Posodobljeno 31. avgust 2014 18.25 | Piše: A. L.

Slovenski mladi dokončajo šolanje, ostanejo brez specializacije, službe pa v svoji domovini ne dobijo.

Tudi srbskim zdravnikom površnost ni tuja (fotografija je simbolična)

SLOVENSKA BISTRICA – Ni skrivnost, da mnogi mladi zdravniki brez specializacije ne morejo dobiti službe. Razpis, ki so ga objavili iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, je zato presenetil marsikoga. Ker imamo namreč dovolj svojih brezposelnih mladih zdravnikov.

Na spletnem portalu zdravstveno.info je bil objavljen razpis, da iščejo zdravnika/zobozdravnika brez specializacije, ki pa da naj bo zunaj EU (iz tretjih držav). Razpis je bil na omenjeni strani objavljen 30. julija, rok za prijavo pa je bil le en dan. To daje slutiti, da je zdravstveni dom za omenjeno mesto že imel pripravljenega zdravnika.

Konec julija je bilo v evidenci brezposelnih 227 zdravnikov. V letošnjem letu (januar–julij) se je zaposlilo 182 zdravnikov, ki so bili v povprečju brezposelni 3,7 meseca.

Na razpisnike smo naslovili vprašanja, zakaj raje zaposlujejo zdravnike iz tretjih držav, ko pa 'pridelamo' dovolj (brezposelnih) svojih, ali je bil razpis namenjen za konkretno osebo, zakaj je trajal zgolj en dan, zakaj mora biti izbrana oseba iz tretjih držav, ipd.

Zdravstveni dom odgovarja: ta razpis ni naš

Kot nam je pojasnila direktorica zdravstvenega doma Jožefa Lešnik Hren, so julija objavili dva različna razpisa za zaposlitev zobozdravnika brez specializacije z licenco za delo v zobni ambulanti na Pragerskem in v Poljčanah.

»Razpise smo objavili na obrazcu PD: sporočilo o prostem delovnem mestu v prostorih Zavoda RS za zaposlovanje in na spletnih straneh. Prvi razpis za zobno ambulanto na Pragerskem je bil podan na zavod za zaposlovanje dne 2. 7. 2014, objavljen 3. 7. 2014 z rokom prijave 30 dni (za nedoločen čas in s trimesečnim poskusnim delom, ker sedanji zobozdravnik s 1. 11. odhaja v zasebništvo). Drugi razpis za zobozdravnika v zobni ambulanti Poljčane (potreba je nadomestna od 1. 9. in se bo delovno razmerje sklenilo za določen čas 12 mesecev) je bil podan na zavod dne 24. 7. 2014 in objavljen v prostorih zavoda dne 28. 7. 2014. Rok za prijavo kandidatov je bil tri delovne dni (29., 30., 31. 7. 2014), kar je v skladu s 1. odstavkom 25. člena zakona o delovnih razmerjih,« so zapisali v odgovoru.

Omenjenega razpisa za iskanje zobozdravnika, ki je bil objavljen na spletnem portalu zdravstveno.info, ne poznajo, ga niso podali in ga zato tudi ne morejo komentirati.

Delovno mesto zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco je v skladu z veljavno zakonodajo v javnem sektorju uvrščeno v 40. izhodiščni plačni razred. Osnovna plača za 40. plačni razred znaša 2.001,31 evra.

Ko ni ustreznih domačih kandidatov ...

So pa razkrili podrobnosti dveh razpisov, ki so ju izdali. »Po podatkih zavoda za zaposlovanje ni bilo prijavljenih ustreznih domačih kandidatov, zato je bilo v drugem razpisu navedeno, da bomo zaposlili tujca iz tretjih držav,« pravijo. 

Na razpis je prispelo 10 vlog, od katerih so pogoje izpolnjevale le štiri vloge oziroma štirje kandidati, in sicer trije iz Srbije ter eden iz Makedonije. Izbrali so kandidata Lazarja Aleksića, dr. dentalne medicine z opravljenim pripravništvom in strokovnim izpitom v Srbiji in dodatno opravljenim strokovnim izpitom v Sloveniji ter veljavno licenco za delo v Sloveniji, ki jo podeljuje zdravniška zbornica. »Izmed štirih kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje, smo zobozdravnika Lazarja Aleksića spoznali in spoznali tudi njegovo delo, saj je v času opravljanja predpisanega pripravništva v Sloveniji med drugim krožil tudi v našem zavodu,« dodajajo.

Razpis, prek katerega so zobozdravnika iskali, so nam tudi poslali. Najdete ga v spodnji priponki.


Preveč zdravnikov ali premalo specializacij?

Da je takšna praksa tudi pri nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah, priča zapis na portalu predlagam.vladi.si (12. marca letos, objavljamo v celoti in nelektorirano):

»Po diplomi in uspešno opravljenem strokovnem izpitu mladi zdravniki brez specializacije nimajo nobenih zaposlitvenih možnosti. Razpisanih specializacij (2x letno) ni dovolj glede na število zdravnikov, javni zavodi zaradi ZUJFa tudi ne smejo dajati specializacij. Hkrati pa je MZ z dnem 3.1.(navodilo 0070-2/2014/1)prepovedalo zaposlovanje t.i. sobnih zdravnikov (zdravniki brez specializacije). Še vedno pa je v veljavi interventni zakon, ki omogoča zaposlovanje zdravnikov iz tujine. Tako mladi zdravniki več let čakajo svojo priložnost na zavodu, bežijo v tujino in se prijavljajo na razpise za obiranje pomaranč, medtem ko v Slovenijo še vedno uvažamo slabše zdravnike iz vzhoda in juga, kjer je sloves tovrstnih fakultet na zelo nizkem nivoju. Ravnotako je vprašanje smiselnosti izgradnje nove medicinske fakultete v MB, če pa že sedaj šolstvo sproducira preveč zdravnikov. Vprašanje je ali so ministrstva sploh usklajena med seboj, v tem primeru šolstvo in zdravstvo. Ali je ministrstvo za zdravje onemogočilo zaposlovanje mladih zdravnikov z namenom daljšanja čakalnih vrst, da poviša umrljivost bolnikov in tako zmanjša število upokojencev in koristnikov zdravstvenih storitev?

Moj predlog je, da se mora situacija nemudoma rešiti in pričeti zaposlovati mlade zdravnike, morda ponovna uvedba sekundarija ali pa razpisati zadostno število specializacij, drugače bo kakovost zdravstvenega sistema dramatično padla in povišala se bo tudi umrljivost. V nasprotnem primeru pa drastično omejiti vpis na medicinskih fakultetah zaradi odvečnih zdravnikov, razen, če so fakultete same sebi namen.«

Pravila na omenjenem portalu so, da če takšen predlog dobi več glasov za kakor proti, pri tem pa mora pri glasovanju sodelovati vsaj pet odstotkov aktivnih registriranih uporabnikov, se predlog pošlje v obravnavo pristojnemu organu Vlade Republike Slovenije, ki pripravi uradni odgovor. Omenjeni predlog bi potreboval najmanj 35 glasov za, a jih je dobil le 14. Predlog zato ni bil poslan pristojnemu organu.

 

Deli s prijatelji