VELIKE DRUŽINE

Slovenske družine bodo dobile skoraj 11 milijonov

Pravica do dodatka se uveljavlja pri centru za socialno delo.
Fotografija: Dodatek prejmejo družine, ki imajo najmanj tri otroke. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Dodatek prejmejo družine, ki imajo najmanj tri otroke. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – V petek bo 26.566 slovenskih družin skupaj prejelo 10,913.575 evrov, saj jim bo izplačan dodatek za veliko družino. Dodatek za družino s tremi otroki (do starosti 18 let, po 18. letu pa, če imajo status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, a ne najdlje kot do 26. leta starosti) znaša 395 evrov, za družino s štirimi otroki ali več pa 480 evrov. Izplača se v enkratnem znesku.

Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2018 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. Ostali morajo oddati vlogo.

Upravičeni do razlike

Družinam, ki se jim bo do konca leta rodil še tretji otrok, bo dodatek za veliko družino izplačan takrat. Tistim, ki se jim bo do konca leta rodil četrti otrok, pa bo izplačana razlika. Vlogo morajo vlogo vložiti najpozneje do konca tekočega leta, v katerem se je število otrok povečalo, razen če so upravičeni do otroškega dodatka (v tem primeru center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino za razliko po uradni dolžnosti).

Pravico ima eden od staršev

Pravico do dodatka za veliko družino ima eden od staršev, pod pogojem, da imajo eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji in dejansko živijo v Sloveniji. Pravica se uveljavlja pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na stalno prebivališče družine.

Velike družine so sicer upravičene tudi do:
  • nižje letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu,
  • vračila davka na motorna vozila,
  • davčne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije