BRAVO!

Slovenska zmagovalka prevajalskega tekmovanja EU je Mateja Drev

Objavljeno 05. februar 2014 22.25 | Posodobljeno 05. februar 2014 22.27 | Piše: STA, A. L.

Srednješolci so na preizkusu, ki je potekal 28. novembra lani, lahko izbirali med več sto kombinacijami 24 uradnih jezikov Evropske unije.

Letos je maturo opravljalo 566 dijakov manj kot lani

BRUSELJ – V Bruslju so danes objavili imena 28 zmagovalcev srednješolskega tekmovanja za mlade prevajalce Juvenes translatores, ki ga vsako leto prireja Evropska komisija. Letošnja zmagovalka za Slovenijo je Mateja Drev iz Prve gimnazije Maribor, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino, so sporočili iz Bruslja.

Sodelovalo je 3000 najstnikov

Zmagovalci, po eden iz vsake države članice, bodo 8. aprila povabljeni na slovesnost v Bruslju, kjer jim bo evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou podelila priznanja. Na prevajalskem tekmovanju je sodelovalo več kot 3000 najstnikov iz 750 srednjih šol v EU, njihove prevode pa so ocenili prevajalci komisije. Srednješolci so na preizkusu, ki je potekal 28. novembra lani, lahko izbirali med več sto kombinacijami 24 uradnih jezikov Evropske unije.

Tekmovanje 17-letnikov

Tekmovanje Juvenes translatores, ki je prvič potekalo leta 2007, je iz leta v leto bolj priljubljeno. Njegov osnovni namen je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mlade navdušiti za prevajalski poklic. Sodelujejo lahko 17-letni srednješolci.

Deli s prijatelji