NERESENIČNO

Slovenska vojska: Plače se ne bodo znižale za 20 odstotkov

Objavljeno 29. maj 2012 13.40 | Posodobljeno 29. maj 2012 13.40 | Piše: A. L.

Plače se bodo vojakom znižale za 8 odstotkov, toliko kot drugim v javnem sektorju.

Mir na Kosovem bodo zagotavljali tudi slovenski vojaki

LJUBLJANA – Informacija, da bo vlada pripadnikom slovenske vojske (SV) v mednarodnih operacijah in misijah plače znižala za 20 odstotkov, ni resnična in je zavajajoča, so sporočili iz SV in dodali, da »takšnega predloga niti minister za obrambo niti kdor koli drug z ministrstva ni predstavil predstavnikom sindikatov, med katerimi pa predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka sploh ni bilo«.

Plače dol za osem odstotkov, enako kot drugim

Namen sestanka je bila seznanitev reprezentativnih sindikatov na ministrstvu za obrambo z varčevalnimi ukrepi vlade, ki posegajo tudi na področje obrambnega resorja. V tem okviru je minister za obrambo Aleš Hojs med drugim predstavil tudi predlog novele uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov SV pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami. Predlagane spremembe se nanašajo na uskladitev osnove za plače in drugih prejemkov pripadnikov SV med opravljanjem službe v mednarodnih operacijah in misijah z zakonom za uravnoteženje javnih financ. »V predlogu te novele je predvideno znižanje osnovnih plač za 8 odstotkov in je povezano z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ. Znižanje osnovnih plač za delo v tujini v enakem odstotku je namreč predvideno tudi za delo drugih javnih uslužbencev v tujini.«

Za petino nižje nagrade

Predstavnikom reprezentativnih sindikatov je bil v okviru varčevalnih ukrepov predstavljen tudi predlog vladnega sklepa, s katerim bi se posebne nagrade ob sklenitvi in podaljšanju pogodb o zaposlitvi v SV začasno znižale za 20 odstotkov. Ukrep naj bi veljal od prvega dne naslednjega meseca, ki sledi mesecu, v katerem bo uveljavljen zakon, ki ureja uravnoteženje javnih financ, pa do 31. decembra 2013.

»Reprezentativni sindikati na ministrstvu za obrambo so oba predloga sprejeli z razumevanjem in ju podprli. Minister Hojs ob tem izraža zadovoljstvo in daje priznanje SV ter drugim zaposlenim na ministrstvu za obrambo, ki so znova dokazali, da so v teh kriznih časih pripravljeni deliti usodo vseh državljanov in državljank,« so sklenili.

Deli s prijatelji